Nyhetsarkiv

Han är Norges svar på Henrik Widegren

Den vanmakt och frustration han ibland känner i rollen som lungspecialist får sitt utlopp i humoristiska musikvideos. Sjukhusläkaren tog ett snack med Norges motsvarighet till Henrik Widegren – Trond Björge.

Det var när it-tjänsterna outsourcades på Trond Björges klinik och det hela fungerade mycket dåligt som idén till den första humormusikvideon föddes. 9600 Youtubevisningar senare kan man konstatera att videon där man kan se Trond frustrerat dunka en telefon i huvudet gick hem hos publiken.

– Den är fortfarande min mest populära.  Sedan har det blivit en sex-sju stycken till – bland annat ”Korridorpasientens glade sang” och ” Vem kan andas förutan NIV ”.

Inspiration till musikstyckena hämtar Trond Björge ur sin vardag som lungspecialist på det med norska mått mätt stora Sjukhuset Östfold. Inte sällan är det frustration över bristfälligt ledarskap som inte involverar medarbetarna och andra saker som kan störa en läkare i vardagen som ligger till grund för skapandeprocessen.

– Jag får ständigt nya idéer. Musiken och humorn har blivit ett sätt för mig att kanalisera de här känslorna av frustration och vanmakt. Jag har varit ledare inom den norska sjukvården i 15 år och då har jag sett hur det fungerar inifrån. Jag har sett mycket som är bra men också mycket som är dåligt. Framför allt när det kommer till det här med styrning på distans utan kunskap om hur det faktiskt fungerar inom vården. När man bara styr och inte är någon ledare.

Sin musikaliska bakgrund har Trond Björge i storband – där han både har spelat piano och keybord ”på amatörbasis” som han själv uttrycker det. När en idé kring en ny låt har fått fäste brukar han först skriva en melodi, arrangera, skriva en text och sedan spela in allt själv hemma framför datorn.

– Sedan har jag en kollega, Vinjar Romsvik, som är väldigt bra på att filma och klippa. Han hjälper mig med själva musikvideoproduktionen. Allt som allt brukar det ta nästan ett år att göra en ny video eftersom vi båda jobbar så mycket.

Alldeles nyligen upptäckte Trond Björge att han inte är den ende överläkaren som slår sig fram som humormusikproducent på temat vård vid sidan av.

– Jag såg att det fanns en ”broder i anda” i Sverige som heter Henrik Widegren och som gör lite samma typ av sånger. Jag skickade ett meddelande till honom i går och har redan fått svar.

Se videon till Jobb smart! här

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera