Hamsten avgår som rektor för KI

Anders Hamsten avgår som rektor för Karolinska Institutet. Det meddelar Karolinska institutet på sin webbsida och Anders Hamsten skriver själv om sitt beslut i en debattartikel i DN.

Samtidigt kommer den oredlighetsutredning som KI genomfört mot Macchiarini att öppnas upp igen.

”Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiarini-affären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor. Därför ställer jag min plats till förfogande” säger Anders Hamsten i en kommentar på KI:s webbsida.

I debattartikeln i DN medger Anders Hamsten att han idag, närmast efter SVT-journalisten Bosse Lindquists dokumentärserie gjort en närmast ”total felbedömning av Paolo Macchiarini, och att KI borde ha skiljts från honom tidigare”.

Anders Hamsten har verkat som rektor vid Karolinska institutet sedan januari 2013.

Konstistoriets ordförande Lars Leijonborg kommenterar Hamstens avgång så här:

”Jag vill tacka Anders Hamsten för hans tre år som rektor på Karolinska Institutet, säger konsistoriets ordförande Lars Leijonborg. Han har medverkat till många viktiga beslut de här åren. Jag vill särskilt lyfta fram vår Strategi 2018, som i en rad konkreta punkter syftar till att göra KI till ett ännu bättre universitet. Han hade ett brett stöd från lärare, forskare och studenter när han valdes och har förblivit uppskattad. Den senaste tiden har varit svår för både KI och honom. Jag har naturligtvis respekt för hans beslut att avgå.”

En ny rektor kommer utses av regeringen efter konsistoriet, styrelsen, gett sitt förslag. Under tiden går prorektor Karin Dahlman-Wright in och tar över de uppgifter som tillhör rektorn.

Den oredlighetsutredning som återupptas kring Macchiarini motiveras med att KI de senaste dagarna fått in nya uppgifter som ger en annan bild av operationen på Island för den första patienten som fick ny luftstrupe på Karolinska Universitetssjukhuset, och som legat till grund för några av Macchiarinis artiklar.

”Vi har nu analyserat de bilder vi sett i SVT:s dokumentär och de ger en helt annan bild av förloppet efter operationen på patienten än vi hade tidigare. Detta stärker misstankarna om forskningsfusk av Macchiarini” säger Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet.

KI har också fått in en ny anmälan om forskningsfusk i två av Paolo Macchiarinis forskningsrapporter som handlar om försök på råtta.

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen