Hade siktet inställt på Sverige från början

Redan under läkarutbildningen i polska Gdansk hade Aleksandra Klimek-Baranowska siktet inställt på Sverige. Nu jobbar hon i Torsby sedan ett år tillbaka, sedan maj som ST-läkare i internmedicin.
Aleksandra Klimek-Baranowskas svärföräldrar flyttade till Sverige för cirka tio år sedan. Hon och maken har ofta hälsat på dem och under besöken fattat tycke för landet.
– Vi gillar Sverige och tänkte att vi också kanske skulle kunna prova att flytta hit.
Medan Aleksandra Klimek-Baranowska gjorde sin AT hemma i Polen sökte hon också jobb på olika sjukhus i Sverige med målet att få en ST-läkartjänst i internmedicin. Det blev Torsby. Under de första månaderna gick en hel del tid åt för att bli legitimerad även i Sverige. Blanketter skulle fyllas i och travar av dokument skulle översättas.
– Jag fick jättemycket hjälp med administrationen härifrån sjukhuset.
I mars 2015 fick hon sin svenska legitimation och i maj började hon sin ST-utbildning i internmedicin.
Aleksandra Klimek-Baranowska pratar efter bara drygt ett år i Sverige redan relativt obehindrad svenska. Eftersom hon ett bra tag varit helt inställd på Sverige passade hon på att läsa svenska under cirka ett och ett halvt år hemma i Polen. I Torsby har hon också fått gå hos sjukhusets egen svensklärare, Margareta Moberg, för att slipa på sitt språk.
Aleksandra Klimek-Baranowska tycker att det svåraste är den nordvärmländska dialekten och berättar att de har listor på akuten för att förstå de vanligaste orden, till exempel dret, sinni, jämt, harta, tôli och skvatte.
Just detta med arbete på akuten var något som överraskade Aleksandra Klimek-Baranowska. I Polen tar akutläkarspecialisterna hand om patienterna på akuten.
– Det var lite annorlunda att jag som ST-läkare i internmedicin måste jobba på akuten, men jag måste säga att man lär sig väldigt snabbt när man jobbar där.
En sak som Aleksandra Klimek-Baranowska uppskattar i den polska vården är att alla vårdcentraler har en egen dygnet-runt-mottagningen för sådant som är brådskande, men inte akut.
– Till exempel kan de med feber, hosta eller urinvägsinfektioner komma dit i stället för att gå till akutmottagningen på sjukhuset.
Aleksandra Klimek-Baranowska säger att det i Polen finns betydligt fler allmänläkare än i Sverige, något som gör att det är lättare för patienterna att få läkartider inom rimlig tid.
Å andra sidan tycker hon att det är bra att sjukhusläkarna i Torsby kan följa upp sina patienter på sjukhusets ”allmottagning”, i Polen är det oftast läkarna på vårdcentralen som följer upp.
Trots att Aleksandra Klimek-Baranowska både gick sin grundutbildning och gjorde sin AT vid det universitetssjukhuset i Gdansk saknar hon inte de stora sammanhangen.
– Jag tycker att man lär sig mycket mer och snabbare på ett mindre sjukhus, och så är arbetsmiljön bättre än på ett stort sjukhus.
Hon säger också att i Torsby kan hon fråga kollegerna på sjukhuset om allt, oberoende om det gäller professionella eller privata funderingar. Bland annat fick hon hjälp av kolleger med att hitta bostad.
Aleksandra Klimek-Baranowska säger att hon förstås inte kan veta något om framtiden men att hon just nu är helt nöjd och inte har några planer på att flytta, vare sig tillbaka till Polen eller någon annanstans i Sverige.
- Läs fler artiklar på temat De räddar den svenska vården ur Sjukhusläkaren nr 8-15
- Läs också om Lukasz Czarnowski som vantrivdes på jobbet i Polen och nu är inom psykiatrin i Oskarhamn