Nyhetsarkiv

Grattis Ystad, Växjö och Falun!

Efter överläggningar i Uppsala i slutet av augusti fastnade juryn för Falu lasarett, Landstinget Kronoberg och Ystad lasarett som nu går vidare slutbedömning.

Sju sjukhus hade skickat in fullmatade enkätsvar och motiveringar med aptitretande matbilder och veckomenyer, ambitiösa utbildningsprogram, kvalitetscertifikat och mycket mer. Juryn kunde konstatera att det finns mycket matglädje i svenska sjukhuskök och att allt från kebabpizza och hirsburgare till hemgjord blodpudding kan serveras på svenska sjukhus en vanlig dag.

Landstinget Kronoberg hade skickat in två starka bidrag till juryn, Centrallasarettet i Växjö och Ljungby lasarett. Det blir dock Växjö som får jurybesök eftersom det i antal serverade portioner per dag är mer jämfört med Falun och Ystad.

Bengt von Zur-Mühlen i juryn (bilden) berättar att många olika faktorer vägdes samman i juryns bedömning:

– Vi har försökt att väga in matens hela väg från råvara till det allra sista steget, patientens möjlighet att själv välja mat och måltidsmiljön. Vi lägger också tyngd vid att sjukhusmaten är integrerad som en naturlig del i sjukvården, vid kost- och måltidspolicy och att det finns ett kostråd där personalen har inflytande, att det finns fortlöpande utbildning för all personal, inklusive läkare, som har ansvar för nutrition. Det finns många bitar som måste falla på plats i pusslet.

Sju sjukhus har valt att skicka in tävlings­bidrag, är du nöjd med det resultatet?

– Många sjukhus har ett bra arbete med sjukhusmaten, men det tar många år att bygga upp välfungerande rutiner och några sjukhus har hunnit lite längre. I det perspektivet är sju bidrag ett bra resultat.

Hur ska vinnaren utses?

– Under hösten ska delar av juryn åka ut och göra platsbesök på sjukhusen för att följa matens väg från köket till patienten. Andra i juryn ser över organisationsstrukturen kring sjukhusmat och kostfrågor, policydokument och utbildningsinsatser. Vi kommer också att se till vilka möjligheter patienter och personal har att påverka sjukhusmaten.

– Många pusselbitar måste läggas samman för att få ett bra arbete med sjukhusmat och nutrition och många kompetenser finns också i juryn. Vi har möjligheten att belysa frågorna från flera håll.
Vad hoppas du personligen att tävlingen ska kunna bidra till?
– Att allt fler sjukhus ser maten som en naturlig och integrerad del av sjukvården. Den får inte ses som en kostnad som enkelt löses med en upphandling där lägsta anbud vinner.

Tävlingsjuryn består av:
Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition,
Michael Allerup Nielsen, kökschef vid Herlevs sjukhus i Danmark,
Maria Biörklund Helgesson, dietist och fil. dr.,
Eva Sundberg, projektledare för Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg,
KC Wallberg, krögare och kokboksförfattare,
Bengt von Zur-Mühlen, njurmedicinare och vice ordförande i Sjukhusläkarna.

Det vinnande sjukhuset får tre utbildnings­checkar à 10 000 kronor till förtjänta personer i olika personalkategorier.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera