Göteborgsforskare vill stärka skyddet för visslare

I en debattartikel i Göteborgs-Posten redovisar fil. dr. P-O Börnfelt och docent Susanne Fransson vid Göteborgs universitet resultat från en pågående studie.

Studien, som genomförts i vård- och omsorgssektorn, visar bland annat att anställda som framför kritik på arbetsplatsen har det tufft på omkring en femtedel av de 70 arbetsplatser som ingår i studien. De som öppet framför kritik riskerar där att tvingas lämna sin anställning, få sämre löneutveckling, sämre arbetsuppgifter eller att utsättas för verbala trakasserier, enligt forskarna.

Fyra av tio chefer anser att det inte är accepterat att anställda larmare medierna om missförhållanden på arbetsplatsen.

För att stärka yttrandefrihet och meddelandefrihet på jobbet vill de se ett stärkt rättsligt skydd för ”whistleblowers”, särskilt i privat sektor. De vill också att en myndighet får ansvar för att skydda dem som vågar yttra kritik på arbetsplatsen.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04