Göteborgsforskare vill stärka skyddet för visslare
I en debattartikel i Göteborgs-Posten redovisar fil. dr. P-O Börnfelt och docent Susanne Fransson vid Göteborgs universitet resultat från en pågående studie.
Studien, som genomförts i vård- och omsorgssektorn, visar bland annat att anställda som framför kritik på arbetsplatsen har det tufft på omkring en femtedel av de 70 arbetsplatser som ingår i studien. De som öppet framför kritik riskerar där att tvingas lämna sin anställning, få sämre löneutveckling, sämre arbetsuppgifter eller att utsättas för verbala trakasserier, enligt forskarna.
Fyra av tio chefer anser att det inte är accepterat att anställda larmare medierna om missförhållanden på arbetsplatsen.
För att stärka yttrandefrihet och meddelandefrihet på jobbet vill de se ett stärkt rättsligt skydd för ”whistleblowers”, särskilt i privat sektor. De vill också att en myndighet får ansvar för att skydda dem som vågar yttra kritik på arbetsplatsen.
Om miggorna som skriver och berättar inifrån Migrationsverket.
http://meritwager.wordpress.com/2010/11/16/om-miggorna-som-skriver-och-berattar-inifran-migrationsverket
”TACK, miggor, för att ni orkar och vill berätta! Ni bidrar till att ge en allsidigare bild av asylhanteringen än vad ”gammelmedia” vill göra. Och tack också socialsekreterare och personal på boenden på hem för ensamkommande ”barn” som tagit kontakt efter stor vånda och ängslan, och som också berättat här på bloggen. Några ”låtsaskompisar” är ni inte, utan yrkeskunniga och kompetenta personer som – i en annan värld där faktisk åsikts- och yttrandefrihet råder – fritt skulle kunna framföra det ni i detta fria och demokratiska land måste framföra under skydd av anonymitet.”