Nyhet

Fyra landsting blir regioner

Från och med årsskiftet sällar sig ytterligare fyra landsting till regionernas skara. Det är Landstinget Västmanland, Västernorrland, Norrbotten och Uppsala som tar steget.

Det är i samband med att landstingen tar över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen och bildar regionkommun som de också kommer att byta namn. Från den 1 januari 2017 kommer det därför att finns totalt 14 regioner i Sverige, samtliga med ordet ”region” i sitt namn.

Förutom nya logotyper innebär förändringen även att landstingsfullmäktige blir regionfullmäktige och att landstingsdirektörernas titlar byts ut till regiondirektör i de fyra före detta landstingen. I samband med namnbytet kommer även ett stort antal medarbetare att byta arbetsgivare från länsstyrelsen, kommuner och landsting till regionerna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera