Nyhet

Fyra landsting blir regioner

Från och med årsskiftet sällar sig ytterligare fyra landsting till regionernas skara. Det är Landstinget Västmanland, Västernorrland, Norrbotten och Uppsala som tar steget.

Det är i samband med att landstingen tar över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen och bildar regionkommun som de också kommer att byta namn. Från den 1 januari 2017 kommer det därför att finns totalt 14 regioner i Sverige, samtliga med ordet ”region” i sitt namn.

Förutom nya logotyper innebär förändringen även att landstingsfullmäktige blir regionfullmäktige och att landstingsdirektörernas titlar byts ut till regiondirektör i de fyra före detta landstingen. I samband med namnbytet kommer även ett stort antal medarbetare att byta arbetsgivare från länsstyrelsen, kommuner och landsting till regionerna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck

Prenumerera