Fyra goda exempel och fyra tips

4 goda exempel på bra sjukhusbyggnader:

1. Östra sjukhuset

När Östra sjukhusets psykiatriska avdelning i Göteborg byggdes om var tillgång till trädgård och en dämpad ljudmiljö två viktiga förändringar. En studie av forskare på Chalmers visar att patienternas aggressivitet minskade efter ombyggnaden. Foto: White

2. Esbjerg.

I Esbjerg har Arkitema skapat en ny vårdbyggnad med 158 enkelrum. Två begrepp som har varit i fokus för ritningarna är dagsljus och sociala relationer. Foto: Arkitema Architects

3. Skejby psykiatri

En bild från ett enkelrum på Skejby psykiatri som ska öppna 2019 i Århus. I rummen finns varma material, som trä, och god tillgång till dagsljus. Foto: Arkitema Architects

4. Strålbehandlingskliniken Lund

Att sjukhus får stadsbyggnadspriser tillhör ovanligheterna, men nya Strålbehandlingskliniken i Lund fick just ett sådant pris av Lunds kommun år 2013. Fasaden är klädd i mosaik av skimrande glas. Juryn skrev: ”Glasfasaderna ger byggnaden en känsla av transparens och lätthet. /…/ Arkitekten har lyckats skapa ett välkomnande och inspirerande hus som andas framtid och förhoppning för svårt sjuka patienter.” Foto: White

Så blir sjukhusen vackrare: 4 tips från Charlotte Ruben

1. Fasader – välj vackra material!

”En vacker fasad är en upplevelse medan en ful fasad förmedlar känslan av att bli institutionaliserad, vilket vi vet är en ohälsosam känsla. Är materialen fula sjunker din känsla av att det är en miljö som du känner förtroende för och därmed agerar du mindre tryggt och konstruktivt i din dialog med läkare.”

2. Korridorer – bygg in mötesplatser!

”Korridorerna behöver vara raka så att sängtransporter lätt kommer fram. Men en korridor kan erbjuda mer än att bara vara en transportsträcka. Om du bygger in strategiska funktioner, t.ex. förvaringsskåp för

personalen, aktiveras korridoren på ett annat sätt. Den kan bli en mötesplats för informella möten.

Ett annat sätt att bryta den oändliga raka sträckan är att ha konst och utsiktsplatser längs med vägen.

Bra projekt ser till att få med dagsljus i korridorändarna i tidiga skiss-skeden.”

3. Väggar – glöm inte golven!

”En helvit miljö är ingen bra vårdmiljö, för den hjälper dig inte att skapa en bra orientering. Men väggarna i vårdmiljöer inhyser ofta mycket pryttlar: utrymningsskyltar, städuttag, dörröppnare, sparklister. Det blir inte så roligt när man placerar allt det på en färgglad vägg. Däremot kan man vara väldigt generös med golven.”

4. Teknik – bygg bort den!

”Jag var nyligen i England och tittade på en ny cancerklinik på ett statligt sjukhus. Där jobbar de mycket med att integrera tekniken. De hade modulväggar där gaser och annan teknik var inbyggd. Personalen vet var uttagen finns, men som patient upplever du mer att du kliver in i ett vackert rum.

I Sverige är vi väldigt praktiska och pragmatiska. Vi har papperskorgar med synlig soppåse så det ska vara enkelt att tömma. Om vi får veta att det tar lite längre tid för städaren att fylla på tvålen med en viss tvålkopp väljer vi bort den istället för att säga att det kommer att ta längre tid att fylla på, men en vackrare vårdmiljö måste också värderas.”