Fyra åtgärder för att lösa vårdplatsbristen

För att lösa vårdplatsbristen krävs ett brett angreppssätt – där bland annat en hållbar personalpolitik och en vårdplatsdimensionering utifrån befolkningens behov är nödvändig. Det skriver Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, i en debattartikel på Dagens Samhälle.

I debattartikeln listas fyra åtgärder som skulle kunna lösa vårdplatsbristen – en personalpolitik som möjliggör både en trygg vård för patienterna och ett hållbart arbetsliv, en förstärkning av läkarnas ledarskap, en vårdplatsdimensionering som utgår från befolkningens behov samt en nationell primärvårdsreform.

Karin Båtelson, som också är ordförande för Läkarförbundets vårdplatsgrupp, skriver att ansvariga inom landstinget pratar om personalbrist, men att det ”stora problemet är personalflykt, orsakad av den ohållbara arbetssituation som vårdplatsbristen skapar”. Därför krävs en personalpolitik som främjar en renodling av arbetsuppgifter, att arbetsmiljön prioriteras och att både fortbildning och kompetensutveckling garanteras.