Fyra år sedan Fikru Maru fängslades
För fyra år sedan fängslades den svenske hjärtläkaren Fikru Maru i Etiopien. Sedan dess har hans fall tagit många turer och processen har både kallats kafkaliknande och som ”en verklig mardröm”.
För en dryg vecka sen kom beskedet att Etiopiens högsta domstol frikänner Fikru Maru från de anklagelser om korruptionsbrott som gjorde att han fängslades i maj 2013. Hans Bagner, hans svenske advokat, sa då till Sjukhusläkaren att det ”är glädjande i sig”, men att det inte förändrar den situation som han nu befinner sig i.
Under hösten 2016, precis då det såg ut som om Fikru Maru skulle friges och kunna bege sig hem till Sverige, riktades nya anklagelser mot honom. Den här gången handlade åtalet om brott mot Etiopiens terrorlagstiftning och istället för frigivning inleddes ännu en rättsprocess mot honom.
– Ambassaden får inte besöka honom längre och de har inte varit där det senaste halvåret, vilket är allvarligt. Det råder väldigt hårda förhållanden i fängelset där han sitter. Han är 67 år gammal och har insulinbehandlad diabetes, så det är väl egentligen en tidsfråga innan han bli sjuk igen, säger Katrin Hruska, ambulansöverläkare på AISAB.
För att uppmärksamma att det är fyra år sedan Fikru Maru fängslades anordnade riksdagsledamöterna Jens Holm (V) och Désirée Pethrus (KD) tillsammans med Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa samt volontärgruppen Free Fikru ett lunchseminarium i riksdagen i förra veckan. Där deltog bland annat Katrin Hruska, ambulansöverläkare på AISAB, Dalia Lahdo, rådgivare vid Europaparlamentet, Désirée Pethrus (KD), riksdagsledamot samt Emy Maru, ST-läkare och Fikru Marus dotter.
De tre sistnämnda talarna samt Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, Elin Karlsson, 2:e vice ordförande i Sjukhusläkarna, och riksdagsledamoten Jens Holm (V) diskuterade därefter frågan ”Vad är vägen framåt för att Fikru ska friges?” utifrån paneldeltagarnas respektive perspektiv.
– Vi vill gärna att riksdagsledamöterna ska vara informerade om vad som händer och därför är det viktigt att hålla det här i riksdagen. Tyvärr vill inte UD komma och prata. Eftersom det är en ny rättsprocess som pågår och så länge det finns det vill inte UD lägga sig i. Därför var det viktigt att avsluta processen i höstas när han väl hade fått en dom, men nu finns det här nya åtalet mot honom istället, säger Katrin Hruska.
Hej,
Jag har följt detta i Sverige uppmärksammade fallet i alla år Fikru varit fängslat.
Jag tror och hoppas att alla kontakter formella och informella har tagits att få honom frigiven.
En väg att gå i Afrika idag är via diplomatiska kontakter med andra länder som har mer inflytande på regeringen i Etiopien, exempelvis inom AU.
Jag har en känsla av fler och fler stater på denna kontinent struntar i europeiska/amerikanska påtryckningar och har börjat utveckla afrikanska lösningar på sina och internationella problem och påverkas av kontinentens egna ledare mer än andra ledare utanför Afrika.
Tiderna är långt förbi då västvärlden hotade med ekonomiska sanktioner för att få sin vilja igenom eller lösa problem kopplade till de mänskliga rättigheterna. Idag finns andra vägar att få ekonomiskt stöd utan villkor som förr i tiden ställdes!