Fuskanmälningar på KI skjuter i höjden

Antalet interna anmälningar om oredlighet i forskning har ökat markant i år. Anledningen tros vara att Macchiariniskandalen blivit en ögonöppnare. Hittills i år har 14 anmälningarn kommit in, rapporterar Svenska Dagbladet.

De fem senaste åren har det kommit in mellan noll och fem anmälningar om misstänkt oredlighet i forskning på KI. En markant ökning har alltså skett i år, då 15 anmälningar kommit in.

– Det är svårt att säga exakt vad det beror på, en möjlig anledning är uppmärksamheten kring Paolo Macchiarini. Folk har fått upp ögonen för det här och det finns en större vilja att anmäla. Andra lärosäten säger samma sak, de har sett ett ökat inflöde, säger Henrik Grönberg, prorektor på KI sedan i mars till SVD.

Även Centrala etikprövningsnämnden har märkt av ett ökat antal fall av oredlighetsanmälningar som universiteten ber nämnden utreda.

– Vi har fått in tio ärenden i år, det är ”all time high”, vi vet också att det är fler ärenden på ingång. Sedan 2010 har vi något år haft tre ärenden och vissa år inga alls” säger Jörgen Svidén, kanslichef på CEPN till SVD.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården