Nyhetsarkiv

Friska Sjukvårdspriset till Elisabeth Wallenius

Elisabet Wallenius sade sig vara oerhört glad och stolt över utmärkelsen.

– Det är en bekräftelse på att det arbete som jag själv och alla runt omkring mig gör har gett resultat. På detta sätt sprids kunskapen om sällsynta diagnoser och vår problematik till ännu fler och det är jätteviktigt!

Elisabeth Wallenius var en av initiativtagarna när ett förbund för Sällsynta diagnoser grundades 1998. Själv har hon varit engagerad för personer som har sällsynta diagnoser ända sedan början av 1980-talet, när hon fick en dotter med diagnosen Aperts syndrom.

Elisabeth mötte som anhörig en väldig okunskap och misstro från vårdgivare, Försäkringskassan och kommunen på grund av att diagnosen är sällsynt.

Med en sällsynt diagnos avses ett tillstånd eller en sjukdom som leder till omfattande funktionsnedsättningar och som finns hos högst 100 personer per miljon invånare.
Förbundet Sällsynta diagnoser har omkring 11 000 medlemmar fördelade på cirka 50 medlemsföreningar och övriga diagnosgrupper.

Läs mer om Elisabeth Wallenius och Förbundet för Sällsynta diagnoser i Sjukhusläkaren nr 4/2010 eller på www.sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera