Nyhetsarkiv

Friska Sjukvårdspriset till Bosse Lindquist

Årets Friska Sjukvårdspris går till SVT-reportern Bosse Lindquist för hans arbete med den tredelade dokumentären ”Experimenten” som visats i SVT:s Dokument inifrån. 

Motivationen lyder: ”För ett lågmält men smärtsamt ögonöppnande grävande på den kliniska forskningens bakgård.”

Bosse Lindquist som befinner sig i Tanzania medan Sjukhusläkarnas håller fullmäktige fick en egen liten prisceremoni vid ett tidigare tillfälle.

Han tar emot priset lite glatt förvånad.

– Jätteroligt, det är ju fantastiskt, verkligen kul, säger han.

Svallvågorna efter Bosse Lindquists gedigna dokumentärarbete rullar fortfarande på. Inte minst inne på Karolinska institutet. Avslöjandet har orsakat att en rektor lämnat sin plats, och att flera andra lämnat diverse uppdrag samtidigt som en mängd utredningar sjösatts. Hur kunde det egentligen gå så här?

Det hela började med ett tips om att fyra läkare som försökt anmäla Karolinska Institutets nya fixstjärna, kirurgen Paolo Macchiarini, för forskningsfusk sedan hotats med uppsägning och polisanmälan av sin arbetsgivare. Men det skulle visa sig att det fanns betydligt mer än så att berätta om fallet.

– Det lät ju jättekonstigt tyckte jag. Tre kirurger och en akutläkare hade skrivit en oerhört seriös anmälan – använt hela årets semester för att få den tillräckligt underbyggd. När jag tittade på den var den också extremt väl skriven. Jag kontaktade KI för att få höra Macchiarinis sida av saken. KI rekommenderade att vi gjorde en intervju, och han hade ju en helt annan historia att berätta om fungerande plaststrupar och banbrytande forskning. Då började jag undersöka, för någon hade ju fel. Endera hade läkarna på Karolinska sjukhuset fel, eller så Macchiarini och han stöddes ju av både Karolinska sjukhuset och KI.

När insåg du att det skulle bli så stort som det blev?

– Det visste jag aldrig. Mitt grundtips handlade ju om att göra en dokumentär om luftstrupar, och jag tänker att det kommer nå en snäv publik, säger han.

Hur känns det nu när ditt arbete fått så mycket uppmärksamhet?

– Det är ju väldigt roligt att det tagit så pass mycket skruv. Det är ju väldigt viktiga saker och det är ju skälet till att jag och SVT jobbar så mycket med det här. Det handlar ju dels om patientsäkerhet och dels om att läkarsystemet ska vara självrenande med visselblåsare som vågar slå larm. Det handlar också om vetenskapens trovärdighet. Att det som kommer fram genom forskning är sant.

En längre intervju med Bosse Lindquist kommer att publiceras i nästa nummer av Sjukhusläkaren.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera