Nyhetsarkiv

FP-politiker: ”Revidera kömiljarden”

”Det problematiska är att det system som regeringen utformat riskerar att leda till undanträngningseffekter”, skriver Thomas af Bjur.

I artikeln uppmanar han socialminister Göran Hägglund att ta kritiken mot den nuvarande vårdgarantin på allvar. af Bjur nämner särskilt Läkarförbundets förslag till medicinsk vårdgaranti som ett intressant alternativ:

”Tanken är att den enskilde individen ska erhålla en medicinsk vårdgaranti där besök, diagnos, behandling, eventuell rehabilitering och återbesök samordnas. Fokus flyttas då från endast tillgänglighet till en ordning där det medi­cinska utfallet för den enskilda individen står i centrum.”

Debattartikeln och Läkarförbundets medicinska vårdgaranti citeras på flera politiska bloggar i dag, till exempel hos Roger Jönsson (S), kommunalpolitiker i Ystad och ersättare i riksdagen.

Förslaget om den medicinska vårdgarantin presenterades för första gången i tidningen Sjukhusläkaren 2008 av föreningens dåvarande ordförande Marie Wedin, och antogs av Läkarförbundets fullmäktige i december samma år.

Den medicinska vårdgarantin uppmärksammades på flera seminarier i Almedalen tidigare i sommar, till exempel Läkarförbundets eget och ett seminarium arrangerat av Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera