Nyhetsarkiv

”Förvånad över att vårdplatsbristen fick så lite uppmärksamhet”

Almedalsveckan 2017 är slut och närmare 4 100 evenemang är till ända. En givande vecka, med ”mycket bra seminarier med fokus på sjukvård”, enligt Elin Karlsson, 2:e vice ordförande i Sjukhusläkarna. Även om hon önskar att bristen på vårdplatser hade fått större utrymme. 

Sjukvården är en av de allra hetaste frågorna i svensk politik just nu. En av de som fanns på plats i Almedalen för att diskutera var Elin Karlsson, 2:e vice ordförande för Sjukhusläkarna. Bland annat var hon en av paneldeltagarna i Läkarförbundets seminarium om vårdplatsbristen, en fråga som hon tycker borde ha fått ta större plats.

– Vi från Läkarförbundet var de enda som hade något med fokus på vårdplatsbristen – samtidigt som man påtalar att den är ett av de största hoten mot sjukvården. Det var väldigt bra att vi hade det seminariet, men jag är förvånad över att det fick så lite uppmärksamhet i övrigt. Där kan jag tycka att de politiska partierna, oavsett om de är i regeringsställning eller i opposition, behöver bli mer aktiva.

Läs mer: ”Vi behöver någon som tar helhetsansvaret”

Under vårdplatsseminariet fanns representanter från IVO, Socialstyrelsen och Vårdanalys med i panelen. Elin Karlsson säger att hon känner sig ”försiktigt positivt” efter seminariet, men också att hon vill se en ”mer tydlig gemensam plan myndigheterna emellan”.

– Man får inte bara titta på fragment, och inte se helheten, då kommer vi aldrig till någon lösning. Men jag tyckte att de på något sätt verkade förstå och kanske har planer på att börja titta på det på ett bredare sätt.

Framförallt hoppas hon att politiken tar till sig vårdplatsfrågan på ett annat sätt och då också tar ansvar.

– Det är ett jättestort problem och att man inte pratar om det mer i det här forumet talar för att man på något sätt försöker bagatellisera frågan. Jag hoppas att vi inte har det här problemen till nästa år, men det tror jag tyvärr att vi har och då hoppas jag att det blir mer aktiva förslag på lösningar.

Läs mer: Sjukhusläkaren på plats i Almedalen

Utöver vårdplatsbristen lyfter Elin Karlsson också fram debatten om den så kallade samvetsklausulen, främst eftersom hon tycker att det är viktigt att stå upp för den fria aborträtten, som en av de viktigaste. Och sammantaget beskriver hon veckan som ”väldigt positiv, men med en väldigt negativ komponent”. I år fanns nämligen nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på plats i Almedalen.

– Det blev väldigt tydligt att vi måste lära av historien. Det här ska vara en demokratisk samlingsplats och det är fruktansvärt att folk som saboterar det demokratiska samtalet får vara på plats och skrämma iväg andra, säger Elin Karlsson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera