Nyhetsarkiv

Förundersökning mot läkare misstänkta för dataintrång läggs ner

Förundersökningen mot de två läkare vid Skaraborgs sjukhus som tidigare delgivits misstanke om olaga dataintrång läggs ner då det enligt åklagaren saknas uppsåt. Det rapporterar P4 Skaraborg.

Sjukhusläkaren har tidigare berättat om de båda läkarna som, efter att ha använt information från en kollegas journaler i en anmälan till IVO, anmäldes för olaga dataintrång av en patient. Den stora frågan bottnade i patientdatalagens formulering om att det är tillåtet för den som arbetar hos en vårdgivare att ta del av uppgifter om man deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete. Och det är just formuleringen ”av annat skäl” har väckt osäkerhet.

En av läkarna har tidigare kommenterat ärendet till Sjukhusläkaren: ”Det ingick i mina arbetsuppgifter att granska kvaliteten. Jag var processledare för traumaprocessen och där ingick kvalitetsuppföljning. Jag hade fått det uppdraget av min verksamhetschef. Jag tolkar lagstiftningen som att det är ok enligt sekretesslagstiftningen att jag läste i kollegans journaler när jag hade det uppdraget”.

Läs mer: Skaraborgs sjukhus skapade riktlinjer i efterhand

Sjukhusläkaren kunde i november förra året även avslöja att Skaraborgs sjukhus skapat riktlinjer för vem som får gå in i patientjournaler i efterhand och att det då de två läkarna använt information från de aktuella journalerna saknats skriftliga dito.

Nu rapporterar P4 Skaraborg att de två läkarna alltså inte längre är misstänkta för brott. Anledningen till att Åklagarmyndigheten beslutade att lägga ner förundersökningen ska enligt P4 Skaraborg vara att det saknats uppsåt, att ”reglerna kring vem som ska ha haft rätt att gå in i journalen varit bristande på avdelningen” samt att ”det inte går att motbevisa de två läkarnas uppfattning om att de haft rätt att göra inloggningarna i journalerna utifrån ett ansvar som kvalitetsgranskare”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera