Nyhetsarkiv

Fortsatt väntan för Fikru Maru

För ett drygt år sedan kom beskedet om att den svenske läkaren Fikru Maru åtalades för brott mot Etiopiens terroristlagstiftning. Sedan dess har processen, precis som tidigare, rört sig minst sagt sakta.

Den svenske läkaren Fikru Maru sitter fortfarande fängslad i Etiopien, misstänkt för brott mot landets terroristlagstiftning. I slutet av augusti meddelade åklagaren att han fortfarande behövde mer tid för att få fram vittnen och domstolen valde att besluta att skjuta upp förhandlingarna till januari 2018. Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, kallade då det hela för ”en helt oacceptabel processledning” och hoppades kunna påverka UD att agera. Men när Sjukhusläkaren pratar med honom i slutet av november pågår fortfarande väntan.

– Det som har hänt under den här mellanperioden är – och det är tråkigt att behöva säga det – inte speciellt mycket.

Han menar att det inte är någon överraskning att de 30-talet vittnen, tillika före detta interner som frisläppts mot löftet att vittna mot Fikru Maru, håller sig undan. Vad som oroar honom är att deras frånvaro troligen får åklagaren att ännu en gång begära uppskov.

– Det är fullständigt absurt att man håller en person häktad utan att kunna förebringa fullständig bevisning. Istället hänger man upp sig på att man ska få tag i ett antal före detta interner, som blivit frisläppta mot löftet att de ska vittna. De har varit borta ett halvår och kommer antagligen att vara borta på obestämd tid framöver, säger Hans Bagner.

Hoppet om att kunna påverka UD att agera finns dock kvar och han poängterar att det inte handlar om att lägga sig i sakfrågan.

– Vi ska ha ett möte med UD under början av december och be dem att verkligen agera. Det är inte frågan om att de ska blanda sig i sakfrågan utan att de kan och bör framställa synpunkter på den processuella frågan eftersom Fikrus behandling så uppenbart strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera