Nyhetsarkiv

Fortsatt väntan för dödssjuk Fikru Maru

Fikru Maru har nu suttit fängslad i Etiopien i tre och ett halvt år.

Under torsdagen sammanträdde slutligen den etiopiska domstolen för att avgöra den fänglade hjärtläkaren Fikru Marus fall. Första rapporterna från dottern Emy Maru i rättssalen var att Fikru Maru funnits skyldig till anklagelserna mot honom. Ett besked som kunde ha inneburit att han – med en tillräckligt låg straffskala – hade kunnat anses ha avtjänat sitt straff. Det skulle ha inneburit att han kunde flygas till Sverige för en operation av sin kollapsade lunga. Men förhoppningarna grusades snabbt, det var ett missförstånd och någon dom har alltså inte lagts fram.  

Domstolen har slutligen gett beskedet att en dom inte kan ges förrän torsdag nästa vecka, och att det därpå behövs några dagar för att bestämma straffets omfattning. Fikru Maru kunde på grund av sitt hälsotillstånd inte delta i rättssalen, och dottern Emy Maru tvingades själv ge honom beskedet. Hon skriver om samtalet med sin far på sjukhuset på Facebook:

”Den här gången var det omöjligt. Det gick inte att hålla tillbaka tårarna. Besvikelsen kunde han se på hela mitt kroppspråk. Det var respektlöst. Förnedrande. Orättvist. Det fanns inget sätt att beskriva det som hänt. Tur att jag spelade in. Men han vill inte höra. Han vill bara trösta mig. Som om det är mig det är synd om. Som om det är jag som fortsatt är oskyldigt frihetsberövad med en kollapsad lunga. 

Beskedet. Han får det i en hackig och snorig röst. ”Det är ok Emy, var inte ledsen”. ”Dem kanske vill att jag ska dö, blir lättare än att fatta ett beslut”. Jag dukar upp lunchen och han tvingar i sig knappt en halv måltid. Alla mediciner har tagit bort hans aptit. Redan gått ner 6kg. Det är så tyst att jag kan höra hans tankar knaka. 

De allra flesta människor skulle falla isär, gå sönder eller inte ens överleva det pappa har gått igenom. Han tog en tyst timme och sen tog han till sitt starkaste vapen – pennan. Och tro mig, hans sanning börjar komma ut.”

Katrin Hruska, aktuläkaren som varit på plats i Etiopien och bloggat om detta för Sjukhusläkaren, har fått informationen från Fikru Marus dotter Emy Maru. Hon konstaterar krasst att domstolen fortsätter spela spel.

– Det är så här det varit hela tiden, det speglar den förtvivlan alla som kämpat för hans frigivande känt i 3,5 år, säger hon.

Hans Bagner, Fikru Marus advokat, befinner sig för tillfället i Stockholm. Han bekräftar att domstolen inte avgjort skuldfrågan. Fikru Maru har alltså ytterligare en veckas prövande väntan på sjukhuset där han vårdas för en kollapsad lunga. Dottern Emy Maru skrev också på Facebook att man nu tar bort det drän som redan suttit i för länge i förhoppningen att han kanske snart ska få åka hem. När dränet togs bort vid ett tidigare tillfälle kollapsade lungan ännu en gång.

– Det hela är kritiskt och man hade helst sett att redan nu hade kunnat åka hem, säger Hans Bagner.

Den etiopiska domstolen har konsekvent skjutit behandlingen av Fikru Marus fall framför sig. Besked på besked har flyttats fram. Enda åtalspunkten mot Fikru Maru är att han ska ha känt till att den tidigare tullministern utövat otillbörlig påtryckning, men förmodligen påverkas domstolen av att fallet ingår i en större korruptionshärva, tror Hans Bagner.

– Jag tror för min del att de är besvärade av själva målet, inte av Fikru. Det här är en liten del i sammanhanget, men man kan inte bedöma hur viktig den delen är. Man kanske är orolig att om man släpper en person så krackelerar bilden. Därför har de långdragit det hela, och som nu lämnat över till vikarier, nu kommer det plötsligt tillbaka till den ordinarie domstolen, de bollar det mellan sig.

Finns det något UD och den svenska regeringen kan göra i det här läget?

– De säger att de gör det kan. Tyvärr måste man konstatera att de inte har någon större framgång och vi tycker att de borde skruva upp insatserna ett eller två steg. De gör inget påtagligt och de har heller inte skickat ner någon hög regeringsrepresentant.

Innan den etiopiska domstolen gick på sommaruppehåll i augusti – som nu snart avslutas – ställde domstolen krav på att Fikru Maru skulle lägga fram nya bevis på sin oskuld. Något som Hans Bagner och Fikru Maru valt att inte göra.

– Det är en ordning som är märklig för att uttrycka sig milt, att man ska bevisa sin oskuld. Vi vill inte förlänga processen på det sättet. Åklagaren har lagt fram väldigt svaga bevis och vi tänker inte försöka lägga fram nya bevis för att de ska kunna förhala detta ytterligare. Den utvägen har vi försökt stänga.

Nästa veckas torsdag har domstolen alltså utlovat en dom, fram tills dess blir det ytterligare väntan för Fikru Maru och hans familj.

Finns det något ni kan göra under veckan som kommer?

– Vi får se om vi gör något, åtminstone ligger vi på hos UD och försöker öka trycket på dom, säger Hans Bagner.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera