Fortsatt tuff vårdplatssituation i NU-sjukvården

Vårdplatsbrist, vårdplatsbrist, vårdplatsbrist. Även inom NU-sjukvården är detta den helt överskuggande frågan, berättar lokala ordföranden Daniel Vestberg.

Läs fler artiklar i serien Sommarfrågan

Vilka är de viktigaste frågorna hos er lokalt just nu?

Vårdplatserna är den absolut viktigaste frågan för oss just nu. Det är tyvärr inte bättre än förra året inom NU-sjukvården. Vi försöker återigen påpeka de problem som finns med att dra ner, men då hänvisar de till att ”det gick ju föregående år”. Tyvärr är det ju så att vi inte riktigt äger frågan heller, eftersom det i grund och botten handlar om antalet tillgängliga sköterskor. Det är ett långsiktigt arbete från arbetsgivarens del som måste till för att åstadkomma en förbättring. Vi läkare påverkas genom att vi får en ökad press på att hålla nere vårdtiderna och hålla nere inläggningarna och det är ju alltid en balansgång om någon kan gå hem eller vara kvar ett dygn till. Där är det ju upp till varje yrkesutövare att bestämma vad man känner sig trygg med att göra. Tidigare i år skickade vi inom läkarföreningen ett brev till våra medlemmar för att stödja dem i att det är de som har rätt att bestämma om en patient ska vara kvar ett dygn till eller inte – det är ett beslut som inte ska fattas utifrån platsläget. Jag tror att våra medlemmar upplevde det som positivt och även sjukhusledningen och cheferna fick något att relatera till.

Hur har 2017 varit hittills jämfört med tidigare år när det kommer till det fackliga arbetet?

– Jag tycker att vi på det stora hela har en bra kommunikation med arbetsgivaren, inte sämre än tidigare i alla fall. Sedan är det ju så att Sjukhusläkarna inom NU-sjukvården är en ganska vilande organisation för tillfället. Mycket av aktiviteten sker hos läkarföreningen.

Vad hoppas du för framtiden lokalt hos er?

– Inte på något speciellt som jag kan sätta fingret på just nu.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /