Nyhet

Fortbildningsdiplom ska belöna goda exempel

Upprepade vittnesmål talar för att tiden för fortbildning successivt minskar för specialistläkarna ute i regionerna. Nu vill Sjukhusläkarna sätta strålkastarljuset på det allvarliga läget och lanserar ett fortbildningsdiplom som ska belöna verksamheter som satsar på strukturerad fortbildning.

Situationen är tuff i många regioner. Beräkningar visar ett underskott på cirka 28 miljarder i regioner och kommuner de kommande åren. Även om regeringen i sin höstbudget skjuter till totalt 16 miljarder, måste en lång rad åtgärder vidtas för att klara det svåra ekonomiska läget.

– Dessvärre har vi fått in upprepade vittnesmål om att tiden för fortbildning successivt bara minskar. När nu regionerna står inför ekonomiska utmaningar är risken överhängande att fortbildningen kapas ytterligare. Det är djupt allvarligt. Trots att hälso- och sjukvård är i ständig förändring med en snabb kunskapsutveckling, sparar man in på vårdpersonalens rättighet att hålla sig uppdaterad. Det är egentligen obegripligt att arbetsgivare inte skapar förutsättningar för att vi ska kunna hänga med och ha tillgång till adekvat fortbildning, säger Elin Karlsson, ordförande för Sjukhusläkarna.

Med ett fortbildningsdiplom vill Sjukhusläkarna nu belysa goda exempel och uppmärksamma kliniker och verksamheter som arbetar för en god fortbildning.  Förhoppningen är att kunna vända en negativ trend.

Regionerna och arbetsgivarna har år efter år brustit i sitt ansvar för fortbildningen Elin Karlsson

– Regionerna och arbetsgivarna har år efter år brustit i sitt ansvar för fortbildningen, och sett det som något man kan spara in på. Man har byggt upp en enorm och resurskrävande kunskapsstyrningsorganisation och producerat PM och vårdförlopp i stället för att säkerställa adekvat fortbildning för läkare.

Läkarförbundet har följt specialistläkares fortbildning under nästan 20 år. Under de här åren har antalet externa fortbildningsdagar minskat med över hälften;  2004 fick läkare i genomsnitt 9,1 dagar extern fortbildning per år. 2019 hade antalet dagar sjunkit till 5,3 dagar. Och i den senaste fortbildningsenkäten (2023) hade antalet dagar sjunkit ytterligare till 4, 2 dagar och år. Det är långt under de 10 dagar som Läkarförbundet rekommenderar och som till exempel Finland har som lagstadgad gräns för extern fortbildning.

Nästan var femte specialistläkare i fortbildningsenkäten uppger dessutom att de under det senaste året inte har ägnat sig åt någon extern fortbildning alls.

– Den röda tråden i studien är tydlig, antalet dagar som specialistläkare ägnar åt extern fortbildning blir bara färre. Sjukhusläkarna driver sedan länge på för att specialistläkares fortbildning ska regleras. För att belysa både arbetsgivarnas och arbetstagarnas ansvar krävs en nationell föreskrift från Socialstyrelsen som ger parterna tydliga krav att förhålla sig till. Samtidigt är det viktigt att uppmuntra verksamheter som arbetar med fortbildning som en naturlig del av sin vardag, säger Elin Karlsson

Fortbildning ska handla om kunskapsutveckling inom det medicinska kompetensområdet och det ska finnas en tydlig struktur för det inom verksamheterna, menar Elin Karlsson.

– Vi strävar mot att samtliga specialistläkare skall ha minst 10 dagars extern fortbildning per år, och en halvdag per vecka i intern fortbildning. För att visa att man tar det på allvar ska fortbildning finnas med i verksamhetsplanen och redovisas i verksamhetsberättelsen, vilket inte görs på alla ställen idag. Arbetsgivare tar helt enkelt inte det ansvar som krävs för att säkerställa att patienter får möta vårdpersonal som hänger med i kunskapsutvecklingen.

För att kunna göra kloka prioriteringar och rensa bort det som inte är till nytta för den enskilde patienten krävs att medarbetare känner sig trygga med att besluten kan fattas utifrån det senaste kunskapsläget.

– Därför är det så viktigt att vi har tydliga kriterier för fortbildning och att goda exempel sprids. I början av nästa år kan alla som uppfyller kriterierna kunna ansöka och erhålla ett diplom. Ansökan ska även undertecknas av facklig representant. Förutom diplom, ära och berömmelse i våra kanaler, lägger vi kanske till något ytterligare, riktigt vad det blir är en överraskning, säger Elin Karlsson.

För egen del är hon nöjd med möjligheterna till fortbildning. Senaste fortbildningstillfället var vecka 34 då hon deltog hon på Kirurgveckan i Örebro.

– Jag har en positiv situation där jag kan åka i väg på utbildningar som jag behöver och som gagnar verksamheten. Men tidigare under min karriär har fortbildning fått stå tillbaka på grund av mitt fackliga uppdrag. I dag arbetar jag i en verksamhet där man ser det som en självklarhet att även jag som fackligt aktiv behöver fortbildning, säger Elin Karlsson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera