Nyhetsarkiv

”Förstör en yrkeskår som är väldigt lojal”

Stockholms läns landsting säger upp de olika lokala jour- och beredskapsavtalen som finns för läkare och ersätter dem med ett gemensamt dito. Reaktionerna från läkarna har enligt Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, varit minst sagt kraftiga.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Under onsdagen meddelade Stockholms läns landsting, SLL, att man kommer att säga upp de olika lokala jour- och beredskapsavtal som finns för läkare inom landstinget. Istället kommer den ordinarie arbetstiden i högre utsträckning än i dag att förläggas mellan 07:00 och 21:00 – istället för att ha jourtjänstgöring under den tiden.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, säger att man inte förstår logiken bakom landstingets agerande, även om man har förstått att det var att vänta.

– Vi är väldigt förvånade att man säger upp avtalen utan att ha en plan för hur man ska lösa det här. Det finns en massa pengar nedbundna i avtalen och de ser olika ut på varje ställe. Dessutom är de anpassade till efter just den verksamhet man har. Så det kommer bli väldigt svårt att få till ett gemensamt, säger han och fortsätter:

– Oron är att man kommer flytta pengar från en grupp till en annan. Det kommer man inte runt och det skrämmer mig väldigt mycket.

Läkarföreningen gick ut med informationen till sina medlemmar under torsdagen och responsen har varit minst sagt kraftig.

– ”Skit”. ”Strejk”. Det är väldigt hårda reaktioner. Ett antal har hört av sig hittills och det är bara negativt. Vi är väldigt måna om att verksamheten ska fungera och därför också väldigt besvikna på att man nu bryter sönder ett lag som fungerar, säger han.

Maria Englund, personaldirektör i Stockholms läns landsting, säger i ett pressmeddelande att ”vårdens arbetstidsmodeller har inte alltid utvecklats i takt med samhället i övrigt”. Också att man måste hitta nya arbetssätt för att motsvara patienternas förväntningar på vården.

– Våra medarbetare behöver arbeta mer tillsammans i team runt patienterna och därför måste arbetstidsplaneringen för alla yrkeskategorier samordnas. För att detta ska fungera behöver vi bland annat anpassa dagens jour- och beredskapsavtal och skapa gemensamma villkor för i stort sett alla våra dygnet-runt-verksamheter, säger hon.

Men Johan Styrud menar att det bara är floskler.

– Det säger ingenting. Man förstör en yrkeskår som är väldigt lojal och man förstör verksamheter som fungerar – man tänker inte produktionsmässigt.

Den 13 december ska läkarföreningen möta representanter från landstinget för att få mer information och för att ge sina argument. Enligt SLL kommer avtalen att börjas sägas upp från och med den 1 januari 2017.

– Vårt krav kommer att vara att vi måste få utvärderat vad det finns för pengar i varje avtal. Det är ett jättearbete. Om de är lika ineffektiva och inte har några tankar på att det ska bli bra så fixar vi inte det här på den tiden, säger Johan Styrud.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera