COVID-19: GLOBAL EKONOMI

Forskare: Värdekedjorna blir troligen mer regionala

Erik Andersson, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, forskar om global politisk ekonomi. Han säger att coronakrisen sannolikt kommer att medföra minskat utrymme för globalisering.

Artikeln ingår i temat Coronakrisen och framtiden

– När produktionen outsourcats och spridits över världen har den tagit formen av nätverk av globala värdekedjor, och coronakrisen kommer säkert att påverka företagens riskbedömningar vad gäller värdekedjors sammansättning i framtiden. Det är troligt att värdekedjorna tar en mer regional form, säger han.

Världens ekonomier, inklusive den svenska, var generellt sett tämligen väl rustade inför krisen i termer av teknologi och finansiella resurser. Samtidigt är det omöjligt att rusta sig makroekonomiskt för ett nästan totalt bortfall av produktionsfaktorn arbete, så som ”the global lockdown” har inneburit, betonar Erik Andersson.

– Jag tror att det behövs ett ökat globalt samarbete om kunskaper och information. En större öppenhet, inte minst i Kina, hade gett världen en mycket bättre ekonomisk och medicinsk möjlighet att planera för coronautbrottet och dess effekter, säger han.

– Givet att Sverige är väldigt rikt finns potential att ta sig igenom detta utan att människor och samhälle far alltför illa, men som vi redan har sett är det ett kattrakande om offentliga resurser, där olika samhällsintressen ropar på resurser.

16 artiklar i temat Coronakrisen och framtiden

”Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna”

COVID-19: SJUKVÅRDENS ORGANISATION

”Pandemin har visat att många administrativa funktioner inte behövs”