Nyhetsarkiv

Försäkringskassans nya rutiner påverkar läkare

Försäkringskassans nya rutiner påverkar bland annat hanteringen av läkarintyg som förlänger sjukskrivningar. Läkarförbundet är kritiska till förändringen och menar att den påverkar både läkare och patienter, enligt Dagens Nyheter.

Från och med den 1 november ändras Försäkringskassans rutiner gällande utbetalning av sjukpenning. Bland annat innebär det att utbetalningar stoppas om Försäkringskassan är tveksam till om rätten till sjukpenning finns, och det utan den förvarning som sker idag, rapporterar Dagens Nyheter, DN. Förändringen berör även redan sjukskrivna personer som skickar in läkarintyg som förlänger sjukskrivningen, då det ska ses som en ny ansökan. Yvonne Gullberg, huvudskyddsombud för ST på Försäkringskassans huvudkontor, säger till DN att läkarintygen ofta behöver kompletteras, vilket tar tid, och att det nu blir ”mycket viktigare än tidigare för de försäkrade att deras läkarintyg är kompletta från början”.

Ove Andersson, Läkarförbundets andre vice ordförande, är kritisk till förändringen och påpekar också att Försäkringskassan kräver information som sällan behövs.

– Det här kommer att bli en stor påfrestning på den dagliga vården, speciellt primärvården. Sjukskrivningsprocessen kommer att ta onödig tid och patienter kommer i kläm, säger han till DN.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera