
”Vi har uppmanat till skydd för civila mot attackerna”
Sjukhusläkarna informerar i en serie om hjälporganisationer som föreningen gillar och på olika sätt samarbetar med. För Läkare utan gränser är stridigheterna i Israel och Palestina och konflikten i Sudan två exempel på kriser som organisationen just nu arbetar i.
Läkare utan gränser har tydligt markerat mot både Hamas brutala och dödliga attacker mot civila och Israels omfattande attacker mot Gaza, och kräver att dödandet upphör.
Cirka 2,2 miljoner människor är för närvarande instängda på Gazaremsan, där bombningar har förvandlat en kronisk humanitär kris till en katastrof, enligt Läkare utan gränser, som har omkring 300 medarbetare i Gaza.
Ett annat konfliktområde som organisationen just nu verkar i är alltså Sudan, där intensiva strider mellan sudanesiska väpnade styrkor (SAF) och Rapid support forces (RSF) har lett till tusentals civila dödsoffer och skadade.
– Vi arbetar med att stötta sjukvården och få in viktigt material i landet. Vi har uppmanat till omedelbart skydd för civila mot det urskillningslösa våldet och attackerna, framhåller Christopher Westerlind, som är ansvarig för stiftelser hos Läkare utan gränser.
– Vi uppmanar alla parter i konflikten att garantera och skydda vårdinrättningar, inklusive sjukhus, kliniker, lager och ambulanser. Detta skydd ska även inkludera civila, sjukvårdspersonal och hjälparbetare.
Det senaste från Föreningsnytt:
Debatt: ”Fel att regioner får stänga akutsjukhus”
Staten måste ta över ansvaret för akutsjukhusen för att garantera att vården utgår ifrån nationella behov och planeras med långsiktighet. Det skriver Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, på Svenska Dagbladets debattsida.
Sjukhusläkarna kräver:
* En partiöverskridande sjukvårdsöverenskommelse som slår fast att staten via myndigheter ska ta över ansvaret för akutsjukhusens placering, inriktning och dimensionering, eventuella nedläggningar av sjukhus, samt sjuktransporter av patienter.
* Att hälso- och sjukvårdslagen följs. Den syftar till att slå vakt om en jämlik vård i hela landet.
* Att basnivån i sjukvården höjs väsentligt. Det krävs nationell styrning för att skala upp vården både vad gäller planerad och akut vård.
* Att staten inte fördelar stimulansbidrag via SKR. SKR:s inofficiella myndighetsroll måste avvecklas.
* Att maximalt avstånd till akutsjukvård regleras nationellt.
Läs hela debattartikeln här.
Föreningen fyller 130 år
Sjukhusläkarna firar 130-årsjubileum i år. Svenska lasarettsläkarföreningen bildades 10 juli 1895 i Kristiania, nuvarande Oslo.
År 1975 bytte föreningen namn till Svenska överläkarföreningen efter att den slagits samman med Universitetssjukhusens överläkarförening. År 2012 antogs namnet Sjukhusläkarna.
Föreningen planerar att uppmärksamma jubileet i samband med årets fullmäktigemöte.
På Sjukhusläkarnas hemsida kan du läsa mer om historiken.
Sjukhusläkarna laddar inför årets fullmäktigemöte
Förberedelserna inför fullmäktigemötet den 13 och 14 mars pågår för fullt. Sjukhusläkarnas ser fram emot två välfyllda mötesdagar och planerar också att uppmärksamma föreningens 130-årsjubileum.
– Fullmäktigemötet är en höjdpunkt på verksamhetsåret, det är vårt högsta beslutande organ. Besluten som fattas sätter inriktningen för vårt arbete. Det är också en mötesplats för förtroendevalda sjukhusläkare från hela landet, där vi lär och inspireras av varandra, säger ordförande Elin Karlsson.
Läs mer här.