
Vård ställs mot forskning
Förutsättningarna för klinisk patientnära forskning måste snabbt förbättras. Då måste forskning måste ses som en del av sjukvårdsproduktionen, skriver Sjukhusläkarna genom Karin Båtelson, Bengt von Zur-Mühlen och Magnus Hellström.
Sedan 2005 har andelen forskarutbildade läkare minskat med 15 procent, vilket tydligt speglar att forskning inte är ett attraktivt val för den kliniskt aktiva läkaren. Samtidigt ökar folkmängden och medellivslängden, och nya skärpta krav ställs på tillgänglighet och kvalitet. Behovet av klinisk patientnära forskning för att säkra hållbarheten inom sjukvården borde därför vara uppenbar. Detta till trots, så får just den kliniska patientnära forskningen ofta stå tillbaka för att upprätthålla rutinsjukvården.
Vi måste istället se forskningen som en integrerad del av vården och som en del av produktionen. För att detta ska hända måste:
- administrationsbördan minska,
- fler kombinationstjänster inrättas,
- forskningsmedel främja en större bredd inom forskningen, och
- målen för forskningen vara tydliga och mätbara
Sist men inte minst behöver sjukvården styras av den medicinska professionen, där värdet av långsiktighet och verksamhetsutveckling får större vikt i kvartalsrapporten.
Det senaste från Föreningsnytt:
Läkarförbundet och SKR överens: Nytt avtal är klart
Nu har Läkarförbundet och SKR/Sobona efter medling kommit överens om ett nytt kollektivavtal för läkare anställda i regioner och kommuner.
Avtalet innebär löneökningar på 6,4 procent över två år, förbättrade ersättningsnivåer vid bunden beredskap, samt ger utbildningsläkarna rätt till övertidskompensation.
Läs mer på Läkarförbundets hemsida.
”Det krävs fler vårdplatser, fler läkare som är chefer och reglerad fortbildning”
Sjukhusläkarna laddar inför Almedalsveckan i Visby. Föreningen anordnar inte minst tre panelsamtal.
– Almedalen är den viktigaste sjukvårdspolitiska arenan i Sverige. Antalet panelsamtal och seminarier är oerhört stort. Men det är också ett unikt tillfälle att träffa ministrar, riksdagsledamöter, myndighetschefer och andra aktörer i olika möten för att diskutera lösningar på sjukvårdens utmaningar, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.
En fråga som Sjukhusläkarna planerar att driva i Almedalen är behovet av en nollvision – ingen ska dö på grund av vårdplatsbrist. Sjukhusläkarens granskning ”Vårdplatsbristen dödar” från i höstas visar svart på vitt hur det finns en tydlig koppling mellan bristen på vårdplatser och dödsfall i slutenvården. Föreningen ska lyfta frågan på ett seminarium med Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, och Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen, bland de inbjudna paneldeltagarna.
Sjukhusläkarna anordnar därtill ett panelsamtal tillsammans med Chefsföreningen om medicinskt ledarskap, med särskilt fokus på hur svensk sjukvård ska kunna hantera en kris eller ett krig, när utmaningarna i vardagen är så pass omfattande. Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, Heidi Stensmyren, medicinsk chef på Cellcolabs, Britta Wallgren, vd på Capio Sverige, och Andreas Wladis, förvaltningsövergripande chefläkare i Region Örebro län, är bland deltagarna.
Sjukhusläkarnas sista panelsamtal under Almedalsveckan i år arrangeras tillsammans med Svenska Distriktsläkarföreningen och ska handla om specialistläkares fortbildning. Harriet Wallberg är inbjuden för att presentera sin utredning, som lämnades över till regeringen i början av juni. Med utgångspunkt i utredningens slutsatser ska företrädare för båda föreningarna och ledamöter i socialutskottet diskutera hur vi kan se till att alla specialistläkare får adekvat fortbildning.
– Vi har valt att fokusera på tre av våra viktigaste frågor: vårdplatsbristen, vikten av att läkare är chefer och fortbildning. Vi hoppas att samtalen ska bidra till att föra utvecklingen i rätt riktning inom alla tre områden. Det krävs fler vårdplatser, fler läkare som är chefer och reglerad fortbildning om vi ska kunna bedriva en patientsäker vård med god kvalitet, säger Elin Karlsson.
Missa inte Sjukhusläkarnas panelsamtal i Almedalen
Nollvision för dödsfall på grund av vårdplatsbrist, medicinskt ledarskap i vardag, kris och krig, samt fortbildning för specialistläkare – här är Sjukhusläkarnas panelsamtal i Almedalen.
Föreningen anordnar tre panelsamtal under Almedalsveckan, ett seminarium inom ramen för Folkhälsodalen, ett samtal tillsammans med Svenska Distriktsläkarföreningen och ett arrangemang med Chefsföreningen.
Alla tre panelsamtalen livesänds på nätet. Besök vår Facebook-sida vid den aktuella tidpunkten för att ta del av sändningarna.
Läs mer här.