Föreningsnytt

Tre tips till dig som vill engagera dig politiskt

Inför fullmäktige och programpunkten “Läkare som påverkar” har vi pratat med Fredrik Leijerstam (MP) och fått hans bästa tips för dig som vill engagera dig politiskt.

Fredrik är allmänläkare, egenföretagare och ledamot i Uppsalas regionfullmäktige. Han började engagera sig politiskt för tio år sedan och tror att det nästan alltid är en viss händelse eller företeelse som gör att man tar steget full ut. För honom var de två: klimatet och den förändrade sjukförsäkringen 2008 som sammanföll med införandet av jobbskatteavdraget.

Här är Fredriks tre främsta tips till läkare som vill engagera sig politiskt:

• Bli politiskt aktiv, i valfritt parti.
  • Som politiker representerar du ett allmänintresse, inte ett särintresse. Håll på det, det vinner du på. Framstår det som att du talar för ett särintresse tappar du åhörare och inflytande.
  • Gå in i det politiska livet med nyfikenhet, lyhördhet och respekt för att andra också kan ha rätt. Tänk på vad du kan bidra med, men lyssna i lika stor utsträckning på vad andra kan bidra med. Ge unga människor möjlighet att ge sig in i politiken och sitt inte på din stol alltför länge. Ta plats, och ge plats, i det demokratiska arbetet. Det är tillsammans med andra som de bästa politiska förslagen kommer till.

Sjukhusläkarnas fullmäktige pågår den 14 – 15 mars. En av programpunkterna är “Läkare som påverkar”, ett panelsamtal med Barbro Westerholm, Jonas Lindberg, Marie-Louise Sandström och Fredrik Leijerstam.

Det senaste från Föreningsnytt:

Livestreamat seminarium 26/1: För vår överlevnad – rent vatten och vaccin

Efter rent vatten är vaccin det som gjort mest för att förhindra sjukdomar i världen. Pandemin har visat att det går att finna snabba lösningar när alla gemensamt arbetar mot samma mål. Vad kan vi dra för lärdomar av corona ur ett nationellt, professionellt och industriellt perspektiv?

Detta kommer diskuteras 26 januari kl. 12-13 av:

Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna samt vice ordförande i Läkarförbundet
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för (M) samt ledamot i Socialutskottet
Bengt Mattsson, sakkunnig policy på LIF
Kerstin Falck, Head of Corporate Affairs & Patient Health Impact
Samtalsledare: Petter Odmark, konsult Re-Think

Folkhälsodalen är ett digifysiskt forum där politiker, patienter, beslutsfattare och profession diskuterar utmaningar och genererar idéer för den svenska sjukvården. Det sker digitalt och under hela 2021.

Till anmälan

Föreningsnytt

Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården

Företrädare för Sjukhusläkarna skriver på DN debatt om att Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården.

”Vi är många läkare som anser att vaccination av sjukvårdspersonal på iva, ­covidavdelningar samt akuten måste få högsta prioritet. Personal i frontlinjen i covidvården bör vaccineras snarast och parallellt med de mest sjuka äldre.”

Karin Båtelson, Torbjörn Karlsson och Anna Rask-Andersen skriver om vikten av att bevara hälso- och sjukvårdens kapacitet, så att de svårast sjuka i covid kan få vård.

Läs hela artikeln

Föreningsnytt

Vi är garanterade ett bra utfall i lönerevisionen!

Vi är nu inne i revisionsförhandlingar. På vissa ställen går det bra, med respektfull kommunikation med den lokala läkarföreningen, och man har på en del håll till och med redan kommit överens. På andra håll går det trögt där regioner ensidigt vill diktera villkor.

Visserligen är avtalet ”sifferlöst ” i år, men vi ska fortfarande få minst i nivå med industrimärket under avtalsperioden. Lönen ska också räknas upp retroaktivt från 1 april 2020, till skillnad från många andra yrkesgrupper som inte får retroaktivt alls eller får en fast summa. Din lokala läkarförening gör sitt bästa!

– Vi är garanterade ett bra utfall även utan angivet utrymme, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson och hänvisar till avtalet mellan SKR och Läkarförbundet. Regionerna har bara att följa det som deras gemensamma arbetsgivarorganisation har förhandlat fram.

Läs mer om avtalet. Det innebär, förutom lönen, flera saker som kan beröra dig positivt.

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna