Föreningsnytt

Tre tips till dig som vill engagera dig politiskt

Inför fullmäktige och programpunkten “Läkare som påverkar” har vi pratat med Fredrik Leijerstam (MP) och fått hans bästa tips för dig som vill engagera dig politiskt.

Fredrik är allmänläkare, egenföretagare och ledamot i Uppsalas regionfullmäktige. Han började engagera sig politiskt för tio år sedan och tror att det nästan alltid är en viss händelse eller företeelse som gör att man tar steget full ut. För honom var de två: klimatet och den förändrade sjukförsäkringen 2008 som sammanföll med införandet av jobbskatteavdraget.

Här är Fredriks tre främsta tips till läkare som vill engagera sig politiskt:

• Bli politiskt aktiv, i valfritt parti.
  • Som politiker representerar du ett allmänintresse, inte ett särintresse. Håll på det, det vinner du på. Framstår det som att du talar för ett särintresse tappar du åhörare och inflytande.
  • Gå in i det politiska livet med nyfikenhet, lyhördhet och respekt för att andra också kan ha rätt. Tänk på vad du kan bidra med, men lyssna i lika stor utsträckning på vad andra kan bidra med. Ge unga människor möjlighet att ge sig in i politiken och sitt inte på din stol alltför länge. Ta plats, och ge plats, i det demokratiska arbetet. Det är tillsammans med andra som de bästa politiska förslagen kommer till.

Sjukhusläkarnas fullmäktige pågår den 14 – 15 mars. En av programpunkterna är “Läkare som påverkar”, ett panelsamtal med Barbro Westerholm, Jonas Lindberg, Marie-Louise Sandström och Fredrik Leijerstam.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Rättssäkerheten kräver ett medicinskt perspektiv

Vi vill se att ett ökat medicinskt perspektiv och ett ökat samarbete mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården, skriver Karin Båtelson och Sten Östenson i en replik till Föräkringskassan i Dagens Arena.

”En sjuk patient kan bedömas som tillgänglig för arbetsmarknaden, trots att läkaren utifrån medicinska grunder inte ser personen som arbetsför.”

Så upplever Sjukhusläkarna ibland sjukskrivningprocessen, men hoppas på förbättringar i och med delbetänkandet En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering (SOU 2020:06).

”Vi förstår, som Nils Öberg skriver i Dagens Arena, att de intresseavvägningar som ska göras i sjukförsäkringen är många och ytterst komplexa. Men det övergripande målet måste oavsett vara en rättssäker motivering i beslutet, vilket förutsätter en förståelse av innebörden i de medicinska underlagen hos utredarna. För att underlätta detta tror vi att ett ökat samarbete med hälso- och sjukvården vore bra.”

Läs debattinlägget på Dagens Arena

Föreningsnytt

Inrätta chefsläkare i kommunal omsorg

Karin Båtelson och Elin Karlsson skriver på SvD debatt om hur ökad medicinsk kompetens i den kommunala omsorgen skulle öka patientsäkerheten och hälsan för de äldre.

”Tack vare att läkare under coronapandemin fått ta ledartröjan i sjukvården har medicinska prioriteringar fått styra, vilket lett till att lokaler snabbt byggts om, utbildningar skett, personal motiverats att komma tillbaka till aktivt vårdarbete och att antalet vårdplatser ökat enormt. Detta är dock inte fallet inom den kommunala omsorgen, där läkarmedverkan på ledande nivåer tyvärr lyser med sin frånvaro.”

Sjukhusläkarna vill att
• en chefsläkarfunktion inrättas inom kommunal vård och omsorg.
• en nationell reglering införs med krav på medicinskt ansvarig läkare i den kommunala vården.

En ökad medicinsk kompetens i vardagen för de mest sjuka äldre är en resurssparande och mänsklig väg att gå – både under pandemiförhållanden och den dag som vardagen kommer åter!

Läs hela artikeln på SvD.se

Föreningsnytt

Sjukvårdens beredskap inför kriser behöver stärkas

Vi måste bli mindre importberoende av sjukvårdsutrustning och läkemedel – och ha fler intensivvårdsplatser och vanliga vårdplatser. Det menar Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, förste vice ordförande i Läkarförbundet och expert i Beredskapsutredningen, i en intervju i Framtidens Karriär – Läkare.

– Det handlar om resurser och god personalpolitik för att nå ett nationellt satt mål. I kris behöver man också betrakta Sverige som en enhet för att snabbt kunna mobilisera personal, utrustning och läkemedel efter behov över regiongränserna. Idag ser vi helt olika och delvis godtyckliga regler för ändrade arbetstider, förflyttning av personal och andra arbetsuppgifter inom vissa regioner och också olikheter i hur man vill aktivera krislägesavtalet, säger Karin Båtelson.

Läs hela intervjun i Framtidens Karriär – Läkare här.

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen