Sjukhusläkarna utlyser klimatstipendium

För att lyfta klimatfrågan och dess hälsopåverkan och belysa hur sjukvården kan bidra positivt i hållbarhetsarbetet utlyser Sjukhusläkarna ett stipendium.

Den som söker stipendiet ska vara läkare eller läkarstudent och planera eller vara engagerad i ett projekt kring sambandet mellan klimat och hälsa.
– Klimatförändringar är ett stort hot mot vår hälsa och det är dags att vi läkare börjar lyfta frågan och ta den på allvar. Särskilt eftersom ett minskat klimatavtryck innebär så många hälsofördelar. Genom stipendiet hoppas vi öka intresset och engagemanget i frågan, säger Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna.

Sjukhusläkarna hoppas att klimatstipendiet kommer uppmärksamma de goda exempel som finns på hur man som läkare kan arbeta med hållbarhet.

Sista dag för ansökan är den 30 mars 2019.

Det senaste från Föreningsnytt:

Livestreamat seminarium 26/1: För vår överlevnad – rent vatten och vaccin

Efter rent vatten är vaccin det som gjort mest för att förhindra sjukdomar i världen. Pandemin har visat att det går att finna snabba lösningar när alla gemensamt arbetar mot samma mål. Vad kan vi dra för lärdomar av corona ur ett nationellt, professionellt och industriellt perspektiv?

Detta kommer diskuteras 26 januari kl. 12-13 av:

Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna samt vice ordförande i Läkarförbundet
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för (M) samt ledamot i Socialutskottet
Bengt Mattsson, sakkunnig policy på LIF
Kerstin Falck, Head of Corporate Affairs & Patient Health Impact
Samtalsledare: Petter Odmark, konsult Re-Think

Folkhälsodalen är ett digifysiskt forum där politiker, patienter, beslutsfattare och profession diskuterar utmaningar och genererar idéer för den svenska sjukvården. Det sker digitalt och under hela 2021.

Till anmälan

Föreningsnytt

Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården

Företrädare för Sjukhusläkarna skriver på DN debatt om att Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården.

”Vi är många läkare som anser att vaccination av sjukvårdspersonal på iva, ­covidavdelningar samt akuten måste få högsta prioritet. Personal i frontlinjen i covidvården bör vaccineras snarast och parallellt med de mest sjuka äldre.”

Karin Båtelson, Torbjörn Karlsson och Anna Rask-Andersen skriver om vikten av att bevara hälso- och sjukvårdens kapacitet, så att de svårast sjuka i covid kan få vård.

Läs hela artikeln

Föreningsnytt

Vi är garanterade ett bra utfall i lönerevisionen!

Vi är nu inne i revisionsförhandlingar. På vissa ställen går det bra, med respektfull kommunikation med den lokala läkarföreningen, och man har på en del håll till och med redan kommit överens. På andra håll går det trögt där regioner ensidigt vill diktera villkor.

Visserligen är avtalet ”sifferlöst ” i år, men vi ska fortfarande få minst i nivå med industrimärket under avtalsperioden. Lönen ska också räknas upp retroaktivt från 1 april 2020, till skillnad från många andra yrkesgrupper som inte får retroaktivt alls eller får en fast summa. Din lokala läkarförening gör sitt bästa!

– Vi är garanterade ett bra utfall även utan angivet utrymme, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson och hänvisar till avtalet mellan SKR och Läkarförbundet. Regionerna har bara att följa det som deras gemensamma arbetsgivarorganisation har förhandlat fram.

Läs mer om avtalet. Det innebär, förutom lönen, flera saker som kan beröra dig positivt.

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna