Sjukhusläkarna protesterar mot åtgärdsförslag på Sahlgrenska
I år drar kostnaderna för Sahlgrenska universitetssjukhuset över med ett par procent. Förslaget för att få en budget i balans är att minska på personalen, vilket har fått bland annat Sjukhusläkarna att reagera.
Debatten kring Sahlgrenska har tagit fart efter uppgifterna om att över 300 tjänster och ett okänt antal vårdplatser kommer att försvinna 2019. Redan i dag går personalen på knäna och många säger upp sig. Förslaget om ytterligare personalminskningar riskerar patientsäkerheten.
– Vi sjukhusläkare vill möta en realistisk sjukhusledning i dialog. Vi har många konstruktiva förslag, men vi gillar inte förväntningar på trolleri, säger Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg, om situationen på Sahlgrenska. Göteborgs befolkning har ökat oväntat snabbt, och därmed har vi fått ta hand om ungefär 10 000 akutbesök utöver det som ”beställdes” i budget. Det är sådant som gör att sjukhuset har svårt att hålla ekonomin i balans – inte att det är för många anställda.
Läs debattartikeln i GP: Öka budgeten eller minska vårduppdraget
Läs artikel i DN: Läkare varnar för att patienter kan dö i onödan
Det senaste från Föreningsnytt:
Debatt: ”Fel att regioner får stänga akutsjukhus”
Staten måste ta över ansvaret för akutsjukhusen för att garantera att vården utgår ifrån nationella behov och planeras med långsiktighet. Det skriver Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, på Svenska Dagbladets debattsida.
Sjukhusläkarna kräver:
* En partiöverskridande sjukvårdsöverenskommelse som slår fast att staten via myndigheter ska ta över ansvaret för akutsjukhusens placering, inriktning och dimensionering, eventuella nedläggningar av sjukhus, samt sjuktransporter av patienter.
* Att hälso- och sjukvårdslagen följs. Den syftar till att slå vakt om en jämlik vård i hela landet.
* Att basnivån i sjukvården höjs väsentligt. Det krävs nationell styrning för att skala upp vården både vad gäller planerad och akut vård.
* Att staten inte fördelar stimulansbidrag via SKR. SKR:s inofficiella myndighetsroll måste avvecklas.
* Att maximalt avstånd till akutsjukvård regleras nationellt.
Läs hela debattartikeln här.
Föreningen fyller 130 år
Sjukhusläkarna firar 130-årsjubileum i år. Svenska lasarettsläkarföreningen bildades 10 juli 1895 i Kristiania, nuvarande Oslo.
År 1975 bytte föreningen namn till Svenska överläkarföreningen efter att den slagits samman med Universitetssjukhusens överläkarförening. År 2012 antogs namnet Sjukhusläkarna.
Föreningen planerar att uppmärksamma jubileet i samband med årets fullmäktigemöte.
På Sjukhusläkarnas hemsida kan du läsa mer om historiken.
Sjukhusläkarna laddar inför årets fullmäktigemöte
Förberedelserna inför fullmäktigemötet den 13 och 14 mars pågår för fullt. Sjukhusläkarnas ser fram emot två välfyllda mötesdagar och planerar också att uppmärksamma föreningens 130-årsjubileum.
– Fullmäktigemötet är en höjdpunkt på verksamhetsåret, det är vårt högsta beslutande organ. Besluten som fattas sätter inriktningen för vårt arbete. Det är också en mötesplats för förtroendevalda sjukhusläkare från hela landet, där vi lär och inspireras av varandra, säger ordförande Elin Karlsson.
Läs mer här.