Sjukhusläkare i nya förbundsstyrelsen

Två sjukhusläkare finns med i Läkarförbundets nya styrelse. Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, omvaldes till förste vice ordförande - utan motkandidat. Och Shokoufeh Manouchehrpour, ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg, valdes in som ny ledamot.

Valen ägde rum under Läkarförbundets fullmäktige den 20 till 21 november. Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna, hade valt att lämna sin plats som styrelseledamot till förfogande.

Läs mer om nya förbundsstyrelsen här.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Brist på narkosmedlet Propofol - Sjukhusläkarna vill samordna tillgången nationellt

Det är brist i sjukvården på narkosmedlet Propofol, rapporterade flera av Sjukhusläkarnas styrelseledamöter från olika delar av landet, vid styrelsens sammanträde på tisdagen. I takt med att fler patienter med covid-19 måste sövas blir bristen märkbar och man får se över alternativa metoder att söva patienter. Sjukhusläkarna anser att tillgången på Propofol bör samordnas nationellt.

Dagens Medicin rapporterade om problemet tidigare i veckan, under rubriken Vården uppmanas spara på propofol.

Föreningsnytt

Skyddsutrustning vid vård av covid19-patienter avgörs av bedömd risk och situation

I slutet av förra veckan enades landets regioner om nya riktlinjer för personlig skyddsutrustning vid vård av patienter med covid-19. Där saknades krav på munskydd i vissa situationer. Nu är det förtydligat i riktlinjerna att nivån på skyddsutrustning beror på riskbedömning och situation.

– Men riktlinjerna kan fortfarande upplevas som otydliga, eftersom beslutet ska avgöras av individ och situation. Sjukvårdspersonalen behöver arbetsro och känna trygghet i att de är skyddade i en redan pressad situation. Då behövs rutiner som sitter i ryggmärgen. Utbildning i hur utrustningen används är också viktigt. Dessutom vill vi veta att riktlinjerna är baserade på kunskap och försiktighetsprincipen, säger Shokoufeh Manouchehrpour, skyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg.

Läs hela artikeln

Föreningsnytt

Sjukhusläkare i Europa delar farhågor om COVID19 - uppmanar beslutsfattare att agera

De europeiska sjukhusläkarna har i ett gemensamt yttrande fastslagit de mest akuta problemen för att hantera COVID19. För att klara av pandemin måste det säkerställas att sjukvårdspersonalen får återhämtning, skyddsutrustning och testas mer för viruset - samt att antalet intensivvårdsplatser är tillräckliga.

– Det finns en stor oro i många länder för alltför stor tvingande arbetsbelastning, att läkare och annan personal blir sjuka, när adekvat skyddsutrustning och tydliga rutiner saknas, säger Karin Båtelson, andre vice president i styrelsen för AEMH och ordförande för Sjukhusläkarna.

Läs hela artikeln

Ur Sjukhusläkaren 2020-01

Tema: Pensioner / Sjukvårdsuppropen växer och sprider sig över landet / Ögonblicksbilder från Stockholmssjukvården / Porträttet: Yvonne Dellmark / Krönikor