
Rosengrenska stiftelsen erbjuder vård till utsatta
Sjukhusläkarna presenterar i en serie hjälporganisationer som föreningen på olika sätt stöttar. Denna gång har turen gått till Rosengrenska stiftelsen.
Rosengrenska stiftelsen är ett nätverk av vårdpersonal i Göteborg som sedan 1998 erbjuder vård till papperslösa personer. Målsättningen är att papperslösa ska få tillgång till vård på lika villkor som övriga invånare, i enlighet med sjukvårdens yrkesetiska principer och Sveriges människorättsliga åtaganden. Utmaningarna är dock påtagliga.
– En central uppgift för oss är att vara en ”sluss”, en vårdguide, för papperslösa personer som har rätt till vård, men som inte har kunnat få det på grund av bristande kunskap och bristfälliga strukturer inom sjukvården. Vi gör egentligen det arbete inom detta område som regionen ska göra, säger Gunnar Henning, ordförande i stiftelsen.
Grundarna av Rosengrenska stiftelsen satte från början upp tre mål, att sprida kunskap om papperslösas situation, hälsa och tillgång på vård, att erbjuda vård när papperslösa inte får tillgång till eller vågar söka den vanliga vården, samt att på sikt avskaffa den egna verksamheten – sjukvård borde inte behöva lita till ideella krafter, framhåller stiftelsen.
Stödet från Sjukhusläkarna använder organisationen till vårdkostnader och receptbelagda läkemedel.
– Vi är helt och hållet finansierade av externa organisationsmedel. Vi har ingen offentlig finansiering på något vis. Vi har stora kostnader även kring andra delar, men i detta fall kan vi specifikt säga att tillskottet används till vårdrelaterade kostnader, säger Gunnar Henning.
– Det är ett viktigt stöd. I perioder har vi fått hålla igen med vårt engagemang för att vi inte har haft en finansiering som har räckt till.
På denna sida kan du läsa om andra hjälporganisationer som Sjukhusläkarna samarbetar med.
Det senaste från Föreningsnytt:
Debatt: ”Fel att regioner får stänga akutsjukhus”
Staten måste ta över ansvaret för akutsjukhusen för att garantera att vården utgår ifrån nationella behov och planeras med långsiktighet. Det skriver Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, på Svenska Dagbladets debattsida.
Sjukhusläkarna kräver:
* En partiöverskridande sjukvårdsöverenskommelse som slår fast att staten via myndigheter ska ta över ansvaret för akutsjukhusens placering, inriktning och dimensionering, eventuella nedläggningar av sjukhus, samt sjuktransporter av patienter.
* Att hälso- och sjukvårdslagen följs. Den syftar till att slå vakt om en jämlik vård i hela landet.
* Att basnivån i sjukvården höjs väsentligt. Det krävs nationell styrning för att skala upp vården både vad gäller planerad och akut vård.
* Att staten inte fördelar stimulansbidrag via SKR. SKR:s inofficiella myndighetsroll måste avvecklas.
* Att maximalt avstånd till akutsjukvård regleras nationellt.
Läs hela debattartikeln här.
Föreningen fyller 130 år
Sjukhusläkarna firar 130-årsjubileum i år. Svenska lasarettsläkarföreningen bildades 10 juli 1895 i Kristiania, nuvarande Oslo.
År 1975 bytte föreningen namn till Svenska överläkarföreningen efter att den slagits samman med Universitetssjukhusens överläkarförening. År 2012 antogs namnet Sjukhusläkarna.
Föreningen planerar att uppmärksamma jubileet i samband med årets fullmäktigemöte.
På Sjukhusläkarnas hemsida kan du läsa mer om historiken.
Sjukhusläkarna laddar inför årets fullmäktigemöte
Förberedelserna inför fullmäktigemötet den 13 och 14 mars pågår för fullt. Sjukhusläkarnas ser fram emot två välfyllda mötesdagar och planerar också att uppmärksamma föreningens 130-årsjubileum.
– Fullmäktigemötet är en höjdpunkt på verksamhetsåret, det är vårt högsta beslutande organ. Besluten som fattas sätter inriktningen för vårt arbete. Det är också en mötesplats för förtroendevalda sjukhusläkare från hela landet, där vi lär och inspireras av varandra, säger ordförande Elin Karlsson.
Läs mer här.