Föreningsnytt

Nytt råd för läkemedel och medicinteknik

Läkarförbundet gör om Rådet för läkemedel, IT och medicinteknik (RLIM) till två råd. Karin Båtelson blir ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel och medicinteknik (LLM).

Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna och 1:e vice ordförande Läkarförbundet, och tidigare ordförande för RLIM, håller kvar läkemedels- och medtech-frågorna.

– Allt utvecklas så snabbt och det gäller att kunna påverka i rätt riktning, säger Karin Båtelson. Hur vi skapar effektivare införanden av nya läkemedel och nya tekniker, finansieringsfrågan, förutsättningar för patienten att få del av alla innovationer och för vården att delta i utvecklingen. Vi samarbetar med beslutsfattare, myndigheter och andra professionsorganisationer.

Marina Tuutma kommer att leda det nya Digitaliseringsrådet. De båda råden består av fyra ledamöter utöver ordföranden. Alla delföreningar är välkomna att nominera ledamöter och slutligt beslut tas i Förbundsstyrelsen den 18 mars.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Kommunläkare i äldreomsorgen kan bli verklighet

Oppositionspartierna vill nu lägga flera miljarder på att stärka äldreomsorgen. Partierna vill också stärka den medicinska kompetensen, bland annat genom att kommunerna ska kunna anställa medicinskt ansvariga läkare inom äldreomsorgen.

I riksdagen finns en majoritet för partiernas förslag. Det skriver Altinget idag.

– Det här har vi arbetat för i många år, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson. Sjukhusläkarna vill dels se en överordnad chefläkare med ansvar för kommunens hela sjukvårdsverksamhet, dels vill vi se att alla boende får en adekvat läkarkontakt. Det viktiga är detta inte stannar vid en utredning eller att man fastnar vid att diskutera anställningsform, utan att det verkligen resulterar i bättre medicinsk vård för alla i äldrevården.

Föreningsnytt

Oregistrerad övertid mörkar det faktiska slitet

Läkarkåren ger varje vecka bort cirka 47 års arbetstid gratis till arbetsgivarna. Att läkare inte ersätts för övertidsarbete är inte bara ett problem för individen, utan dessutom ett stort strukturproblem. Svårigheter med att registrera övertiden gör att underbemanningen osynliggörs, vilket i senare led drabbar patienterna.

Karin Båtelson, Bengt von Zur-Mühlen och Elin Karlsson skriver på Dagens samhälle om hur den faktiska arbetstiden göms i flex eller bara försvinner.
Arbetsgivaren kan då inte heller redovisa hur många timmar man har arbetskraft och av vilken sort. Flextiden missbrukas därmed av många arbetsgivare och kan gömma många missförhållanden på arbetsplatsen.
Läs hela debattartikeln i Dagens samhälle

Föreningsnytt

Äntligen! Utredning om medicinskt ansvariga läkare i kommunerna

Med större medicinsk kunskap kan boende snabbt få vård innan akutsjukvård behövs och också snabbt komma till sjukhus när det är befogat. Nu har Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell fått i uppdrag att utreda om man ska införa ett lagstadgat krav på medicinskt ansvariga läkare i kommunerna.

– Det här har vi arbetat för så länge, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson. Sjukhusläkarna vill dels se en överordnad chefläkare med ansvar för kommunens hela sjukvårdsverksamhet, dels vill vi se en reglering så att alla boende får adekvat läkarkontakt som MAL. Det kan vara patientens husläkare eller läkare som tillhör boendet, men det viktiga är att alla verkligen får bra kontinuitet och kvalitet.

Redan 2009 skrev Sjukhusläkarna en motion om särskilda kommunöverläkare till Läkarförbundets fullmäktige, som också antogs. Men arbetet har varit trögt tills covid kom. Sjukhusläkarna skrev nyligen en uppmärksammad debattartikel i SvD om krav på chefsläkare i kommunal omsorg och att införa en nationell reglering för medicinskt ansvariga läkare. 2020 togs frågan upp igen, tillsammans med Svenska Distriktsläkarföreningen, med motionen Fler läkare i äldrevården.

Utredaren ska lämna sina förslag senast den 30 juni 2022.

– Det viktiga är inte att diskutera anställningsform eller att det bara blir en ”intention” utan att det verkligen resulterar i bättre medicinsk vård för alla i äldrevården, avslutar Karin Båtelson.

Ur Sjukhusläkaren 2021-01