Ökat antal överbeläggningar – och värst i Västra Götaland

Bristen på vårdplatser fortsätter att öka. Det visar en sammanställning gjord av Sveriges Kommuner och Landsting. — Vårdplatsbristen har blivit en kronisk sjukdom, säger Shokoufeh Manouchehrpour, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande i Sjukhusläkarna Göteborg.

2018 hade de svenska sjukhusen i genomsnitt 4,8 procents överbeläggningar för somatisk vård, jämfört med 2,9 procent 2014. Allra värst är det i Västra Götalands län där överbeläggningarna var 6,7 procent under 2018. Det är en kraftig ökning jämfört med 2014 då länet låg på 3,6 procent. Shokoufeh Manouchehrpour berättar att Sahlgrenska universitetssjukhuset, där hon själv arbetar, var uppe i 8 procents överbeläggning under sommarmånaderna.
— Överbeläggningar och utlokaliseringar är alltid förenligt med att patientsäkerheten riskeras. Det skapar i sin tur en enorm frustration och etisk stress hos läkare och övrig personal, och naturligtvis en försämrad arbetsmiljö, säger Shokoufeh Manouchehrpour.

I januari hade Sahlgrenska 7,2 procents överbeläggning och i februari blev man tvungna att öppna en ViB, Vårdavdelning i Beredskap, för att avlasta akuten och övriga avdelningar.
— Men den här typen av åtgärder är som brandsläckningar, enbart tillfälliga och tär på både personal och ekonomi. Nu har ledningen annonserat att man planerar att öppna fler vårdplatser under året och vi är naturligtvis förhoppningsfulla men måttligt optimistiska. Sahlgrenska måste investera i långsiktiga åtgärder. Satsar man på arbetsmiljö, fortbildning och konkurrenskraftiga löner kommer personalen trivas och stanna kvar. Och då förblir de nyöppnade vårdplatserna öppna, säger Shokoufeh Manouchehrpour.

Här hittar du det Sahlgrenska uppropet som i december samlade över 600 läkare i en gemensam protest, mot sjukhusets budget för 2019 och en ohållbar situation för såväl patienter som personal.

Shokoufeh Manouchehrpour är överläkare på sektionen för Avancerad Sjukvård I Hemmet (ASIH) vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, ledamot i styrelsen för Sjukhusläkarna och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Debatt: Sjukskrivningar bland vårdpersonal – en stor förlust för samhället och patienterna

”Varje anställd som lämnar vården är en stor förlust för samhället. Därför måste vi skapa bättre förutsättningar och reformera sjukvården” skriver Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson på Aftonbladet Debatt, och föreslår sju lokala och nationella åtgärder för att komma till rätta med den ökande psykiska ohälsan bland läkare och annan vårdpersonal.

Sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa ökar bland läkare och övrig vårdpersonal. Samtidigt kommer personalen inom vården få en stor arbetsbelastning under hösten när vårdskulden ska hanteras.  Vi måste därför skapa bättre förutsättningar så att inte ännu fler anställda drabbas av stress och arbetsrelaterad ohälsa.

För att reformera sjukvården krävs både lokala och nationella åtgärder:

• Sjukvårdens organisation ska drivas utifrån medicinska prioriteringar och behov, och dimensioneras därefter.
  • Respektera skyddsombudens viktiga roll.
  • Risk- och konsekvensanalyser ska göras i samråd och samförstånd med berörda yrkesgrupper.
  • Renodla läkares arbetsuppgifter, där läkare ska vara delaktiga i bedömningen av vad som är läkaruppgifter.
  • Uppmuntra fler läkare med bra chefsegenskaper att bli chefer med mandat att påverka.
  • Öka stödet till läkare som är tidigt i karriären, med handledning och tid för återkoppling och utveckling.
  • Ökad nationell styrning och uppföljning av schemaläggning, arbetstidsregistrering och krav på fortbildning.

Du hittar hela debattartikeln här.

Karin Båtelson kandiderar i valet till ordförande för Läkarförbundet

– Nu är det ett större uppdrag än någonsin med den ”värsta våren som vi har upplevt” i ryggen och behov av stora strukturella förändringar framåt. Jag har erfarenhet från många viktiga uppdrag både inom och utanför förbundet och har ett brett personligt kontaktnät. Men nu är det upp till valberedningen att göra sitt och skapa ett starkt lag.

Läs hela intervjun med Karin Båtelson i Sjukhusläkaren.

Föreningsnytt

Utredningen ”Sammanhållen kunskapsstyrning” missar det viktigaste – fortbildning

Karin Båtelson, som varit Läkarförbundets expert, tycker att det är bra med ökat nationellt ansvar via myndigheterna Vårdanalys och Socialstyrelsen, vilka föreslås få ansvar för uppföljning och att identifiera brister. Men hon menar att om man verkligen vill ha en kunskapsstyrd vård måste man säkerställa att personal har rätt kompetens på rätt plats och rätt förutsättningar.

– Det är bra med uppföljningar, dialog och kunskapsstöd men det får ju inte bara bli fluff. Professionen måste få utvecklas och arbeta efter evidens. Vi vill se reglerad fortbildning, insatta chefer, ökad läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård och säkerställa tid och resurser för varje patient, så att det blir rätt från början.

Läs mer i Sjukhusläkarens artikel.