Ökat antal överbeläggningar – och värst i Västra Götaland

Bristen på vårdplatser fortsätter att öka. Det visar en sammanställning gjord av Sveriges Kommuner och Landsting. — Vårdplatsbristen har blivit en kronisk sjukdom, säger Shokoufeh Manouchehrpour, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande i Sjukhusläkarna Göteborg.

2018 hade de svenska sjukhusen i genomsnitt 4,8 procents överbeläggningar för somatisk vård, jämfört med 2,9 procent 2014. Allra värst är det i Västra Götalands län där överbeläggningarna var 6,7 procent under 2018. Det är en kraftig ökning jämfört med 2014 då länet låg på 3,6 procent. Shokoufeh Manouchehrpour berättar att Sahlgrenska universitetssjukhuset, där hon själv arbetar, var uppe i 8 procents överbeläggning under sommarmånaderna.
— Överbeläggningar och utlokaliseringar är alltid förenligt med att patientsäkerheten riskeras. Det skapar i sin tur en enorm frustration och etisk stress hos läkare och övrig personal, och naturligtvis en försämrad arbetsmiljö, säger Shokoufeh Manouchehrpour.

I januari hade Sahlgrenska 7,2 procents överbeläggning och i februari blev man tvungna att öppna en ViB, Vårdavdelning i Beredskap, för att avlasta akuten och övriga avdelningar.
— Men den här typen av åtgärder är som brandsläckningar, enbart tillfälliga och tär på både personal och ekonomi. Nu har ledningen annonserat att man planerar att öppna fler vårdplatser under året och vi är naturligtvis förhoppningsfulla men måttligt optimistiska. Sahlgrenska måste investera i långsiktiga åtgärder. Satsar man på arbetsmiljö, fortbildning och konkurrenskraftiga löner kommer personalen trivas och stanna kvar. Och då förblir de nyöppnade vårdplatserna öppna, säger Shokoufeh Manouchehrpour.

Här hittar du det Sahlgrenska uppropet som i december samlade över 600 läkare i en gemensam protest, mot sjukhusets budget för 2019 och en ohållbar situation för såväl patienter som personal.

Shokoufeh Manouchehrpour är överläkare på sektionen för Avancerad Sjukvård I Hemmet (ASIH) vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, ledamot i styrelsen för Sjukhusläkarna och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Äntligen! Utredning om medicinskt ansvariga läkare i kommunerna

Med större medicinsk kunskap kan boende snabbt få vård innan akutsjukvård behövs och också snabbt komma till sjukhus när det är befogat. Nu har Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell fått i uppdrag att utreda om man ska införa ett lagstadgat krav på medicinskt ansvariga läkare i kommunerna.

– Det här har vi arbetat för så länge, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson. Sjukhusläkarna vill dels se en överordnad chefläkare med ansvar för kommunens hela sjukvårdsverksamhet, dels vill vi se en reglering så att alla boende får adekvat läkarkontakt som MAL. Det kan vara patientens husläkare eller läkare som tillhör boendet, men det viktiga är att alla verkligen får bra kontinuitet och kvalitet.

Redan 2009 skrev Sjukhusläkarna en motion om särskilda kommunöverläkare till Läkarförbundets fullmäktige, som också antogs. Men arbetet har varit trögt tills covid kom. Sjukhusläkarna skrev nyligen en uppmärksammad debattartikel i SvD om krav på chefsläkare i kommunal omsorg och att införa en nationell reglering för medicinskt ansvariga läkare. 2020 togs frågan upp igen, tillsammans med Svenska Distriktsläkarföreningen, med motionen Fler läkare i äldrevården.

Utredaren ska lämna sina förslag senast den 30 juni 2022.

– Det viktiga är inte att diskutera anställningsform eller att det bara blir en ”intention” utan att det verkligen resulterar i bättre medicinsk vård för alla i äldrevården, avslutar Karin Båtelson.

Livestreamat seminarium 26/1: För vår överlevnad – rent vatten och vaccin

Efter rent vatten är vaccin det som gjort mest för att förhindra sjukdomar i världen. Pandemin har visat att det går att finna snabba lösningar när alla gemensamt arbetar mot samma mål. Vad kan vi dra för lärdomar av corona ur ett nationellt, professionellt och industriellt perspektiv?

Detta kommer diskuteras 26 januari kl. 12-13 av:

Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna samt vice ordförande i Läkarförbundet
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för (M) samt ledamot i Socialutskottet
Bengt Mattsson, sakkunnig policy på LIF
Kerstin Falck, Head of Corporate Affairs & Patient Health Impact
Samtalsledare: Petter Odmark, konsult Re-Think

Folkhälsodalen är ett digifysiskt forum där politiker, patienter, beslutsfattare och profession diskuterar utmaningar och genererar idéer för den svenska sjukvården. Det sker digitalt och under hela 2021.

Till anmälan

Föreningsnytt

Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården

Företrädare för Sjukhusläkarna skriver på DN debatt om att Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården.

”Vi är många läkare som anser att vaccination av sjukvårdspersonal på iva, ­covidavdelningar samt akuten måste få högsta prioritet. Personal i frontlinjen i covidvården bör vaccineras snarast och parallellt med de mest sjuka äldre.”

Karin Båtelson, Torbjörn Karlsson och Anna Rask-Andersen skriver om vikten av att bevara hälso- och sjukvårdens kapacitet, så att de svårast sjuka i covid kan få vård.

Läs hela artikeln

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna