Ny studie: Förtroendet för styrningen av vården är lågt
Enbart en av fyra anser att regeringen har gjort ett tillräckligt bra jobb beträffande hälso- och sjukvården under pandemin. Det visar en ny undersökning som Läkarförbundet har låtit Novus göra. Förtroendet för regeringens krishantering är lågt. Karin Båtelson, Sjukhusläkarna, och Tina Crafoord, Chefsföreningen, framhåller att vården måste organiseras mer utifrån professionen.
– Frågan är ju öppet ställd men jag tror att nackdelen med att vi har 21 olika länder som styr sjukvården inom pyttelandet Sverige nu har blivit uppenbar. De regioner som var vana vid att samarbeta med varandra har väl gjort det något sånär, men i första hand är det ju faktiskt deras uppgift att ta hand om sina egna medborgare. Det kan man inte komma ifrån. Och det har inte regeringen lyckats hantera, säger Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, Läkarförbundets största yrkesförening med 20 000 medlemmar, och förste vice ordförande för Läkarförbundet.
Hon fortsätter:
– Vi behöver nationell styrning mot tydliga mål, som inte är förhandlingsbara. Se på Danmark, där följs vårdgarantier och de har inte byggt upp något gigantiskt vårdberg trots pandemin.
I enkäten fanns en fråga om staten eller regionerna ska ha ansvaret för hälso- och sjukvården i Sverige. Cirka 65 procent av de som svarade anser att det är staten som ska ha ansvaret.
– Det här visar nog på missnöjet med att det är för mycket fritt valt arbete. Sjukhusläkarna anser ju inte att staten ska driva själva sjukhusen, utan det är regionerna och andra utförare som ska göra det mot tydligt kravsatta mål för att ge rätt vård i rätt tid. Men pudelns kärna är inte organisationen, utan att professionerna och medicinskt kompetenta chefer och ledare tillåts arbeta självständigt för att vi ska få en verklig förändring, säger Karin Båtelson och fortsätter:
– Att allt trots allt gått så bra under pandemin för de covid-sjuka är ju enbart tack vare professionens styrka och driv, som kom sig av mindre detaljstyrning och bortskalning av många icke värdeskapande uppgifter. Det måste vi hålla i fortsatt!
Tina Crafoord, styrelseledamot i Läkarförbundet och ordförande i Chefsföreningen, instämmer.
– Det är alarmerande siffror vi ser där våra medborgare och skattebetalare visar sitt missnöje med styrningen och ledningen av vården. Det måste vi givetvis ta på största allvar. Pandemin har tydligt visat att det vi behöver är just tydliga medicinska mål och då krävs fler läkare på olika ledande positioner i samhället, säger hon, och fortsätter:
– Det är otroligt viktigt att kunna sina siffror och sin verksamhet för att kunna göra rätt prioriteringar för en jämlik vård och för att vinna förtroende hos våra medborgare, det vill säga de som vi är till för!
Det senaste från Föreningsnytt:
Ansökan öppen för stipendium om PAL och kontinuitet
För femte gången i rad utlyser Sjukhusläkarna ett särskilt stipendium för läkare och läkarstudenter som planerar eller har påbörjat ett forsknings- eller utvecklingsprojekt. Temat för 2025 är PAL och kontinuitet och summan är 30 000 kronor.
– Vi inom Sjukhusläkarna ser PAL som en viktig del av dagens sjukvård och att återinföra PAL skulle medföra en större trygghet och kontinuitet i vårdkontakten, säger Jonas Holm ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse.
Ansök till stipendiet om PAL och kontinuitet senast 14 februari till kansli.sjukhuslakarna@slf.se
Missa inte Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom 2025
Satsar ni på fortbildning på din klinik? Finns en struktur för att återföra kunskap från externa kurser och kongresser till verksamheten? Har alla specialistläkare en individuell och dokumenterad fortbildningsplan?
Då är ni kvalificerade att ansöka till Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom för 2025 mellan den 1 januari och 28 februari.
Observera att även kliniker som ansökte om diplomet för 2024 har möjlighet att ansöka för 2025.
Mejla er ansökan till kansli.sjukhuslakarna@slf.se senast 28/2.
”Det är extra viktigt att vi utanför universitetssjukhusen är med och tar del av det nya som kommer så att patienterna kan erbjudas bästa möjliga vård.”
-Åsa Elfving, verksamhetschef Södertälje sjukhus
Årsmöte för Sjukhusläkarna Göteborg
Sjukhusläkarna Göteborg inbjuder till årsmöte 13 januari 2025 klockan 17.15 i Hjärtats aula, SU/Sahlgrenska.
Efter mötesförhandlingar kommer Laura Raduta, överläkare och ordförande i Västra Götalands Läkarförening/sektion SÄS med kollegor att tala om införandet av patientjournalsystemet Millenium på SÄS – vad hände? Varför blev det så?
Som avslutning bjuder Sjukhusläkarna Göteborg på en enklare buffé.
För dimensionering av buffé ber vi om intresseanmälan via mail till anders.thurin@vgregion.se senast 2025-01-09
Varmt välkomna!
Styrelsen för Sjukhusläkarna Göteborg,
Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande