Föreningsnytt

Läkemedelsutredningens förslag riskerar ökad ojämlikhet

Sjukhusläkarna är kritiska till utredningens förslag att föra över de särskilda bidragen för landstingens läkemedelskostnader till det generella statsbidraget. Vi anser att staten måste ta ett större ansvar än idag och att förslaget, genom att sprida ansvaret från stat till landsting, istället riskerar större ojämlikhet och en utspädning av kompetens.

Vi ser också ett behov av att titta på en reglerad utfasning av läkemedel och en garant för tillgången på läkemedel rent allmänt. För närvarande ökar antalet restnoteringar dramatiskt.

Den stora kostnadsökningen av läkemedel behöver hanteras och diskuteras. Men utan att ställa nya effektiva behandlingar mot varandra.  Istället bör vi se över de enorma kostnader som personalflykt, dålig kontinuitet, undvikbara vårdskador och försämrade tillstånd på grund av väntan i vårdköer leder till.

Och ett Sverige som vill vara ett framgångsland vad gäller forskning och utveckling, kräver att beslut om läkemedel tas på nationell nivå.

Ja, jag vill läsa hela remissvaret!

Det senaste från Föreningsnytt:

Debatt: Klimatkrisen drabbar barnen värst

"Klimatkrisen orsakar tilltagande hälsoproblem, och barn är en särskilt sårbar grupp". Läs debattartikeln om varför vi vuxna snabbt behöver minska utsläppen av koldioxid, av Maria Wolodarski, cancerläkare och ledamot i Sjukhusläkarnas klimatgrupp och Gösta Alfvén, barnläkare och adjungerad styrelsemedlem i Läkare för Miljön.

Ja, jag vill läsa hela debattartikeln i Dagens Arena!

Föreningsnytt

"Marknadsföring för läkarverksamhet ska inte driva till ökad vårdkonsumtion"

Se klippet från TV4:s Nyhetsmorgon där Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna och styrelseledamot i Läkarförbundet, diskuterar nätläkares marknadsföring: "Vill man avlasta sjukvården behöver man inrikta sig på de tillstånd då man faktiskt behöver sjukvård."

Ja, jag vill se klippet med Elin Karlsson i Nyhetsmorgon.

Föreningsnytt

Karin Båtelson: ”Arbetsmiljöarbete ska ske långsiktigt”

Arbetsmiljöverkets »osa-föreskrift« har bland annat lett till ökade krav på arbetstagarinflytande. – Det är bra att någon tittat över antalet anmälningar, men det ska helst inte gå så långt. Det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras, kommenterar Karin Båtelson.

Hon påpekar att det naturligtvis är bra att man har tittat över antalet anmälningar och vad de gällt, men vill samtidigt framhålla att det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras.
– Det gäller nu att se till att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för läkare förbättras. Läkare behöver rätt handledning, rätt till fortbildning och vettigt förlagda arbetstider. Det är viktigt att kunna känna att man har stöd av organisationen, har närvarande kunniga chefer och får möjlighet att känna sig utvilad när man kommer till arbetet, säger hon.

Ovanstående är ett utdrag ur en artikel i Läkartidningen. Läs hela texten här.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /