Läkarupprop mot nedskärningarna på Sahlgrenska
I går samlades hundratals läkare på ett möte med Sjukhusläkarna Göteborg med anledning av att sjukhusets nyligen beslutade budget för 2019 skapar fortsatt oro.
– Vad vi får höra är att vi får jobba lite smartare. Men vi gör redan det, säger Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg.
Alla medlemmar i Sjukhusläkarna uppmanas skriva under ett upprop. Det innehåller uppmaningar till arbetsgivaren, bland annat:
- Sluta försäkra att patientsäkerheten inte riskeras.
- Presentera effektiva lösningar för att öka bemanningen.
- Bevara kompetens genom återrekrytering av nyckelpersoner.
- Visa en tidsplan för när alla kliniker ska ha 85 procents medelbeläggning och utlokalisering av patienter förbjuds.
Skrivelsen ska efter nyårshelgen överlämnas till sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg, regiondirektören Ann-Sofi Lodin och styrelserna för sjukhuset och Västra Götalandsregionen.
Underteckna genom att klicka på länken:
Det senaste från Föreningsnytt:
Äntligen! Utredning om medicinskt ansvariga läkare i kommunerna
Med större medicinsk kunskap kan boende snabbt få vård innan akutsjukvård behövs och också snabbt komma till sjukhus när det är befogat. Nu har Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell fått i uppdrag att utreda om man ska införa ett lagstadgat krav på medicinskt ansvariga läkare i kommunerna.
– Det här har vi arbetat för så länge, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson. Sjukhusläkarna vill dels se en överordnad chefläkare med ansvar för kommunens hela sjukvårdsverksamhet, dels vill vi se en reglering så att alla boende får adekvat läkarkontakt som MAL. Det kan vara patientens husläkare eller läkare som tillhör boendet, men det viktiga är att alla verkligen får bra kontinuitet och kvalitet.
Redan 2009 skrev Sjukhusläkarna en motion om särskilda kommunöverläkare till Läkarförbundets fullmäktige, som också antogs. Men arbetet har varit trögt tills covid kom. Sjukhusläkarna skrev nyligen en uppmärksammad debattartikel i SvD om krav på chefsläkare i kommunal omsorg och att införa en nationell reglering för medicinskt ansvariga läkare. 2020 togs frågan upp igen, tillsammans med Svenska Distriktsläkarföreningen, med motionen Fler läkare i äldrevården.
Utredaren ska lämna sina förslag senast den 30 juni 2022.
– Det viktiga är inte att diskutera anställningsform eller att det bara blir en ”intention” utan att det verkligen resulterar i bättre medicinsk vård för alla i äldrevården, avslutar Karin Båtelson.
Livestreamat seminarium 26/1: För vår överlevnad – rent vatten och vaccin
Efter rent vatten är vaccin det som gjort mest för att förhindra sjukdomar i världen. Pandemin har visat att det går att finna snabba lösningar när alla gemensamt arbetar mot samma mål. Vad kan vi dra för lärdomar av corona ur ett nationellt, professionellt och industriellt perspektiv?
Detta kommer diskuteras 26 januari kl. 12-13 av:
Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna samt vice ordförande i Läkarförbundet
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för (M) samt ledamot i Socialutskottet
Bengt Mattsson, sakkunnig policy på LIF
Kerstin Falck, Head of Corporate Affairs & Patient Health Impact
Samtalsledare: Petter Odmark, konsult Re-Think
Folkhälsodalen är ett digifysiskt forum där politiker, patienter, beslutsfattare och profession diskuterar utmaningar och genererar idéer för den svenska sjukvården. Det sker digitalt och under hela 2021.
Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården
Företrädare för Sjukhusläkarna skriver på DN debatt om att Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården.
”Vi är många läkare som anser att vaccination av sjukvårdspersonal på iva, covidavdelningar samt akuten måste få högsta prioritet. Personal i frontlinjen i covidvården bör vaccineras snarast och parallellt med de mest sjuka äldre.”
Karin Båtelson, Torbjörn Karlsson och Anna Rask-Andersen skriver om vikten av att bevara hälso- och sjukvårdens kapacitet, så att de svårast sjuka i covid kan få vård.