Karin Båtelson om vårdkrisen: Nu är det helt över gränsen

Situationen är ohållbar och ju färre vårdplatser vi har, desto färre läggs in, säger Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna, i Expressen.

– Det är oetiskt, man trubbas av. Ju färre vårdplatser vi har desto färre läggs in. Det är ohållbart, säger Karin Båtelson. – Det är inte så att gränsen är nådd. Nu är det helt över gränsen.

Karin Båtelson poängterar också att antalet vårdplatser är färre i verkligheten än i statistiken, eftersom alla dessutom inte är i bruk. Hon fortsätter: – Att läkare får ägna tid åt att ”vårda vårdplatser”, leta platser och skicka runt sjuka är extremt ineffektivt.

Läs hela artikeln i Expressen

Det senaste från Föreningsnytt:

Kallelse till årsmöte i Uppsala och Stockholm

Sjukhusläkarna i Uppsala och Stockholm kallar till årsmöte den 22 och 30 januari.

Sjukhusläkarna i Uppsala kallar till årsmöte onsdagen den 22 januari kl. 17.30 i Gunnesalen, Akademiska sjukhuset, ingång 10. Efter årsmötet talar Kerstin Sahlin, professor i företagsekonomi och tidigare prorektor vid Uppsala universitet om olika ledningsmodeller och managementidéer.
Välkommen!

Sjukhusläkarna i Stockholm kallar till årsmöte den 30 januari kl. 18.00 i Läkarförbundets lokaler på Villagatan 5. Mötet startar med en lättare buffé och följs av ett föredrag av Docent Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, angående Region Stockholms varsel m m. Sedan följer mötesförhandlingarna.
Välkommen!

O.s.a. senast den 24 januari 2020 till gunnar.soderqvist@outlook.com

Rättelse: Sjukhusläkarna i Lund håller årsmöte 15 januari 2020

Rättelse: Sjukhusläkarna i Lund håller årsmöte den 15 januari 2020, kl 17.30. Inte den 5 januari som felaktigt uppgavs i papperstidningen Sjukhusläkaren.

Plats: Representationsvåning, Plan 12, Centralblocket, Lund.
Gästtalare: Camilla Mårtensen, ordförande, sjukhusstyrelsen SUS.
Välkomna!

Sjukhusläkare i nya förbundsstyrelsen

Två sjukhusläkare finns med i Läkarförbundets nya styrelse. Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, omvaldes till förste vice ordförande - utan motkandidat. Och Shokoufeh Manouchehrpour, ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg, valdes in som ny ledamot.

Valen ägde rum under Läkarförbundets fullmäktige den 20 till 21 november. Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna, hade valt att lämna sin plats som styrelseledamot till förfogande.

Läs mer om nya förbundsstyrelsen här.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården