Karin Båtelson i P1-morgon

Lyssna på inslaget där Karin Båtelson talar om hyrpersonal inom sjukvården.

Till programmet.

Det senaste från Föreningsnytt:

Debatt: Klimatkrisen drabbar barnen värst

"Klimatkrisen orsakar tilltagande hälsoproblem, och barn är en särskilt sårbar grupp". Läs debattartikeln om varför vi vuxna snabbt behöver minska utsläppen av koldioxid, av Maria Wolodarski, cancerläkare och ledamot i Sjukhusläkarnas klimatgrupp och Gösta Alfvén, barnläkare och adjungerad styrelsemedlem i Läkare för Miljön.

Ja, jag vill läsa hela debattartikeln i Dagens Arena!

Föreningsnytt

"Marknadsföring för läkarverksamhet ska inte driva till ökad vårdkonsumtion"

Se klippet från TV4:s Nyhetsmorgon där Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna och styrelseledamot i Läkarförbundet, diskuterar nätläkares marknadsföring: "Vill man avlasta sjukvården behöver man inrikta sig på de tillstånd då man faktiskt behöver sjukvård."

Ja, jag vill se klippet med Elin Karlsson i Nyhetsmorgon.

Föreningsnytt

Karin Båtelson: ”Arbetsmiljöarbete ska ske långsiktigt”

Arbetsmiljöverkets »osa-föreskrift« har bland annat lett till ökade krav på arbetstagarinflytande. – Det är bra att någon tittat över antalet anmälningar, men det ska helst inte gå så långt. Det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras, kommenterar Karin Båtelson.

Hon påpekar att det naturligtvis är bra att man har tittat över antalet anmälningar och vad de gällt, men vill samtidigt framhålla att det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras.
– Det gäller nu att se till att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för läkare förbättras. Läkare behöver rätt handledning, rätt till fortbildning och vettigt förlagda arbetstider. Det är viktigt att kunna känna att man har stöd av organisationen, har närvarande kunniga chefer och får möjlighet att känna sig utvilad när man kommer till arbetet, säger hon.

Ovanstående är ett utdrag ur en artikel i Läkartidningen. Läs hela texten här.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /