Karin Båtelson i P1-morgon

Lyssna på inslaget där Karin Båtelson talar om hyrpersonal inom sjukvården.

Till programmet.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Tyck till inför avtalsrörelsen 2020!

Nu kan du som medlem vara med och påverka hur ett nytt avtal kommer att utformas. Så ta chansen och gör din röst hörd. Läkarförbundet vill veta mer om din syn på lön, ledarskap och arbetsmiljö.

Tyck till om lön, ledarskap och arbetsmiljö här!

Sjukhusläkarna i Almedalen: Hållbar sjukvård & Läkare behövs som chefer

Vad har dagens unga läkare för krav och förväntningar på sin arbetsgivare när det gäller hållbar sjukvård? Och hur viktigt är det att ha branschkunskap när man är chef? Det är ingångarna till Sjukhusläkarnas två seminarier i Almedalen, som vi samarrangerar med Klimat- och hälsa-gruppen och Läkarförbundets chefsförening.

Unga läkare vill bidra till en hållbar sjukvård

Dag: 3 juli kl 14.10 – 15.00
Plats: Slottsterrassen 6

Beskrivning av samhällsfrågan
Hälso- och sjukvården beräknas idag stå för 20 procent av den offentliga sektorns utsläpp av växthusgaser. Vad har dagens unga läkare för krav och förväntningar på sin arbetsgivare när det gäller hållbar sjukvård? Och kommer kraven att leda till en förändrad arbetsroll för läkare i framtiden?

Utökad information om evenemanget
Sjukvårdens klimatpåverkan är stor och det hållbarhetsarbete som sker involverar ofta inte läkare. Samtidigt finns ett växande intresse bland unga läkare som vill påverka och göra skillnad. Vad har de för förväntningar på sina framtida arbetsplatser och kommer läkares roll ändras framöver, där de som del av arbetet behöver arbeta med klimat och hållbarhetsfrågor? Hur kan man dessutom främja samarbete över professionsgränser inom vården för att uppnå en mer klimatsmart sjukvård?

Medverkande:
·         Gustav Eriksson, Miljöchef, Nya Karolinska Universitetssjukhuset
·         Sigrid Hammarqvist, ST-läkare gyn & obst, Region Dalarna
·         Theodor Lav, Ordförande, Läkarförbundet Student
·         Ida Amanda Persson, leg. Läkare, Region Skåne
·         Maria Wolodarski, Onkolog, NKS, Läkare för Miljön
·         Gustaf Zettergren, Miljöchef, Västra Götalandsregionen
·         Sofia Hammarstrand, ST-läkare arbets- & miljömedicin (moderator), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusläkarnas Klimat och Hälsa-grupp

Läkare behövs som chefer i vården – om vi vill prioritera rätt för patientsäkerhet och lönsamhet

Dag: 3 juli kl 15.20 – 16.10
Plats: Slottsterrassen 6

Beskrivning av samhällsfrågan
Hur viktigt är det att ha branschkunskap när man är chef? Är vården det gyllene undantaget? Vad säger egentligen forskningen?

Utökad information om evenemanget
Vi måste skapa en hälso- och sjukvård där högsta prioritet alltid är att göra det bästa för patienterna, och säkerställa att de medicinska förutsättningarna finns. Vi står inför stora utmaningar, förändringar och prioriteringar sker ständigt och ibland omotiverat. Beslut måste fattas på medicinska grunder och läkare ska vara med och leda. Men ska läkare axla chefskapet eller enbart vara tillgängliga som experter?

Läkare är naturliga ledare och har, kombinerat med bra chefsegenskaper, de bästa förutsättningar för att leda sjukvården idag och in i framtiden. Läkare måste kliva fram och ta ansvaret även på en strategisk nivå. Eller är detta enbart ett särintresse och slöseri av läkares tid? Vad finns det för belägg i forskningen? Vad säger chefer, ledande myndighetspersoner och Läkarförbundet?

Välkommen på en kort dragning av KI-rapporten ”Physicians role in the managment of health care” följt av ett samtal om vikten av det lokala chefsskapet och läkarnas roll i detta.

Medverkande:
·         Karin Båtelson, Ordförande, Sjukhusläkarna
·         Tina Crafoord, Ordförande, Läkarförbundets Chefsförening
·         Jean-Luc af Geijerstam, Generaldirektör, Vårdanalys
·         Peter Graf, VD, Vårdbolaget Tiohundra
·         Niklas Källberg, VD, Helseplan
·         Per Mattsson, Patientområdeschef, Karolinska Universitetssjukhuset
·         Brita Winsa, Hälso och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten
·         Elin Karlsson, moderator, 2:e vice ordförande, Sjukhusläkarna

Föreningsnytt

Läkemedelsutredningens förslag riskerar ökad ojämlikhet

Sjukhusläkarna är kritiska till utredningens förslag att föra över de särskilda bidragen för landstingens läkemedelskostnader till det generella statsbidraget. Vi anser att staten måste ta ett större ansvar än idag och att förslaget, genom att sprida ansvaret från stat till landsting, istället riskerar större ojämlikhet och en utspädning av kompetens.

Vi ser också ett behov av att titta på en reglerad utfasning av läkemedel och en garant för tillgången på läkemedel rent allmänt. För närvarande ökar antalet restnoteringar dramatiskt.

Den stora kostnadsökningen av läkemedel behöver hanteras och diskuteras. Men utan att ställa nya effektiva behandlingar mot varandra.  Istället bör vi se över de enorma kostnader som personalflykt, dålig kontinuitet, undvikbara vårdskador och försämrade tillstånd på grund av väntan i vårdköer leder till.

Och ett Sverige som vill vara ett framgångsland vad gäller forskning och utveckling, kräver att beslut om läkemedel tas på nationell nivå.

Ja, jag vill läsa hela remissvaret!

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra / Flera krönikor