Karin Båtelson fortsätter med veckobrev om Sjukhusläkarnas arbete
Här sitter jag och skriver i ett färgsprakande Göteborg fullt av vårens ljud som fågelkvitter, harens tulpanorgie och grannens nya vansinnesmaskiner. Veckodagarna är fyllda av möten och även denna helgen, då det var Privatläkarnas årsmöte. Det handlar om att läsa underlag, utredningar och andra texter . Det gäller att hela tiden vara förberedd för det planerade arbetet, samtidigt som man ska ta höjd för nya idéer och analyser. Arbetet är roligt, men förutsättningarna kan vara väldigt tunga och av och till.
Tidningen Sjukhusläkaren fortsätter granskningen av specialistbristen, där representanter för specialitetsföreningarna redogör för hur det ser ut. Titta efter just din specialitet! Denna ständiga fråga om utbildning men vår åsikt är att det kan utbildas hur många specialistläkare som helst om inte förutsättningar finns så att man dels vill arbeta kvar inom specialiteten, dels får en jämn spridning av specialister över landet. Jag har också träffat Tobias Alfvén, ordförande för Svenska Läkaresällskapet, för att prata om framtida beröringspunkter i denna och andra frågor. Mycket trevligt!
Sjukhusläkarna bjöd in Gunilla Gunnarsson, regeringens tillgänglighetssamordnare, och fick möjlighet till ett informellt samtal om tänkbara idéer och åtgärder för att komma ikapp med all uppskjuten vård. Mycket givande diskussion med flera infallsvinklar. Det kommer snart en rapport om vad de kommer fram till.
Sjukhusläkarna har också träffat Marie Morell som är ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation. Som ansvarig på den nivån har man mycket att säga till om. Men en personlig reflektion som Marie uttryckte var oron för stor personalflykt nu efter pandemin. Inom covidvården är det tungt och vi ser ännu inte ljuset i tunneln, och Sjukhusläkarna ser en risk för att många inte kommer vilja fortsätta inom vården. Det kändes bra att Marie hade samma insikt och här behövs krafttag för att hindra detta, såsom semestrar, tid för vidare- och fortbildning, bra löneutveckling och tillsättande av AT- och ST-tjänster.
En annan gäst hos Sjukhusläkarna har varit Sofia Wallström, utredare om nya dyra investeringar ,som stora sjukhus. Det man sett hittills är att Sverige är unikt i att inte ha någon nationell samordning! Under vårt fullmäktige hjälpte Sjukhusläkarnas delegater till att lägga fram lokala exempel på hjulet hela tiden uppfinns på nytt vid planering av sjukhusbyggen – eller än värre glömmer hjulen – som patientnära arbetsrum, jourrum, tillräckligt med vårdplatser osv. Det underlaget har vi skickat till utredningen.
Utredningen om privata vårdförsäkringar går vidare, och där jag är expert för Läkarförbundet. Den kommer jag att berätta mer om i nästa veckobrev.
Sjukhusläkarna fortsätter att arbeta för en bättre vård som styrs utifrån medicinska principer, respekt för individuella behov, personligt ansvar och tillit. Under Pre-Folkhälsodalen nu i veckan samtalar jag med många medparter som Unga Reumatiker, Hjärnfonden, riksdagsledamöter, Inera och läkemedelsindustrin. Ämnena kommer att variera med allt ifrån tillitsbaserad styrning med Louise Bringselius till innovativa läkemedel och Pascal. I mötet, som är coronasäkert, finns tillfälle för oss att träffa flera av de beslutsfattare som finns på plats.
Vi hörs i nästa veckobrev. Återkoppla gärna till oss.
Hej Karin Båtelson
Det senaste från Föreningsnytt:
Ansökan öppen för stipendium om PAL och kontinuitet
För femte gången i rad utlyser Sjukhusläkarna ett särskilt stipendium för läkare och läkarstudenter som planerar eller har påbörjat ett forsknings- eller utvecklingsprojekt. Temat för 2025 är PAL och kontinuitet och summan är 30 000 kronor.
– Vi inom Sjukhusläkarna ser PAL som en viktig del av dagens sjukvård och att återinföra PAL skulle medföra en större trygghet och kontinuitet i vårdkontakten, säger Jonas Holm ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse.
Ansök till stipendiet om PAL och kontinuitet senast 14 februari till kansli.sjukhuslakarna@slf.se
Missa inte Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom 2025
Satsar ni på fortbildning på din klinik? Finns en struktur för att återföra kunskap från externa kurser och kongresser till verksamheten? Har alla specialistläkare en individuell och dokumenterad fortbildningsplan?
Då är ni kvalificerade att ansöka till Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom för 2025 mellan den 1 januari och 29 februari.
Observera att även kliniker som ansökte om diplomet för 2024 har möjlighet att ansöka för 2025.
Mejla er ansökan till kansli.sjukhuslakarna@slf.se senast 29/2.
”Det är extra viktigt att vi utanför universitetssjukhusen är med och tar del av det nya som kommer så att patienterna kan erbjudas bästa möjliga vård.”
-Åsa Elfving, verksamhetschef Södertälje sjukhus
Årsmöte för Sjukhusläkarna Göteborg
Sjukhusläkarna Göteborg inbjuder till årsmöte 13 januari 2025 klockan 17.15 i Hjärtats aula, SU/Sahlgrenska.
Efter mötesförhandlingar kommer Laura Raduta, överläkare och ordförande i Västra Götalands Läkarförening/sektion SÄS med kollegor att tala om införandet av patientjournalsystemet Millenium på SÄS – vad hände? Varför blev det så?
Som avslutning bjuder Sjukhusläkarna Göteborg på en enklare buffé.
För dimensionering av buffé ber vi om intresseanmälan via mail till anders.thurin@vgregion.se senast 2025-01-09
Varmt välkomna!
Styrelsen för Sjukhusläkarna Göteborg,
Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande