Föreningsnytt

Karin Båtelson: ”Arbetsmiljöarbete ska ske långsiktigt”

Arbetsmiljöverkets »osa-föreskrift« har bland annat lett till ökade krav på arbetstagarinflytande. – Det är bra att någon tittat över antalet anmälningar, men det ska helst inte gå så långt. Det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras, kommenterar Karin Båtelson.

Hon påpekar att det naturligtvis är bra att man har tittat över antalet anmälningar och vad de gällt, men vill samtidigt framhålla att det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras.
– Det gäller nu att se till att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för läkare förbättras. Läkare behöver rätt handledning, rätt till fortbildning och vettigt förlagda arbetstider. Det är viktigt att kunna känna att man har stöd av organisationen, har närvarande kunniga chefer och får möjlighet att känna sig utvilad när man kommer till arbetet, säger hon.

Ovanstående är ett utdrag ur en artikel i Läkartidningen. Läs hela texten här.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Debatt: Sjukskrivningar bland vårdpersonal – en stor förlust för samhället och patienterna

”Varje anställd som lämnar vården är en stor förlust för samhället. Därför måste vi skapa bättre förutsättningar och reformera sjukvården” skriver Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson på Aftonbladet Debatt, och föreslår sju lokala och nationella åtgärder för att komma till rätta med den ökande psykiska ohälsan bland läkare och annan vårdpersonal.

Sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa ökar bland läkare och övrig vårdpersonal. Samtidigt kommer personalen inom vården få en stor arbetsbelastning under hösten när vårdskulden ska hanteras.  Vi måste därför skapa bättre förutsättningar så att inte ännu fler anställda drabbas av stress och arbetsrelaterad ohälsa.

För att reformera sjukvården krävs både lokala och nationella åtgärder:

• Sjukvårdens organisation ska drivas utifrån medicinska prioriteringar och behov, och dimensioneras därefter.
  • Respektera skyddsombudens viktiga roll.
  • Risk- och konsekvensanalyser ska göras i samråd och samförstånd med berörda yrkesgrupper.
  • Renodla läkares arbetsuppgifter, där läkare ska vara delaktiga i bedömningen av vad som är läkaruppgifter.
  • Uppmuntra fler läkare med bra chefsegenskaper att bli chefer med mandat att påverka.
  • Öka stödet till läkare som är tidigt i karriären, med handledning och tid för återkoppling och utveckling.
  • Ökad nationell styrning och uppföljning av schemaläggning, arbetstidsregistrering och krav på fortbildning.

Du hittar hela debattartikeln här.

Karin Båtelson kandiderar i valet till ordförande för Läkarförbundet

– Nu är det ett större uppdrag än någonsin med den ”värsta våren som vi har upplevt” i ryggen och behov av stora strukturella förändringar framåt. Jag har erfarenhet från många viktiga uppdrag både inom och utanför förbundet och har ett brett personligt kontaktnät. Men nu är det upp till valberedningen att göra sitt och skapa ett starkt lag.

Läs hela intervjun med Karin Båtelson i Sjukhusläkaren.

Föreningsnytt

Utredningen ”Sammanhållen kunskapsstyrning” missar det viktigaste – fortbildning

Karin Båtelson, som varit Läkarförbundets expert, tycker att det är bra med ökat nationellt ansvar via myndigheterna Vårdanalys och Socialstyrelsen, vilka föreslås få ansvar för uppföljning och att identifiera brister. Men hon menar att om man verkligen vill ha en kunskapsstyrd vård måste man säkerställa att personal har rätt kompetens på rätt plats och rätt förutsättningar.

– Det är bra med uppföljningar, dialog och kunskapsstöd men det får ju inte bara bli fluff. Professionen måste få utvecklas och arbeta efter evidens. Vi vill se reglerad fortbildning, insatta chefer, ökad läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård och säkerställa tid och resurser för varje patient, så att det blir rätt från början.

Läs mer i Sjukhusläkarens artikel.