Föreningsnytt

Inspirerande samtal på Sjukhusläkarnas repskap

Sambandet mellan antal vårdplatser och dödsfall, EU-direktiv för dygnsvila och vikten av att läkare är chefer i sjukvården. Sjukhusläkarnas representantskap bjöd in till initierade och engagerade samtal i flera brännande sjukvårdspolitiska frågor.

Representantskapet, eller repskapet som det ofta kallas, är ett rådgivande sammanträde som anordnas en gång per år. Mötet är ett tillfälle för styrelse och representanter för lokalavdelningar att träffas, utbyta idéer och erfarenheter och ta del av olika dragningar från inbjudna gäster.

Jonathan Siverskog, hälsoekonom och forskare på Uppsala universitet, gjorde en presentation om en ny studie, som visar att en extra vårdplats leder till plus tre år i full hälsa (QALYs), samtidigt som tre neddragna vårdplatser medför ett dödsfall mer per år.

– Vi har inte en studiedesign som gör att vi kan se en kausal effekt, men baserat på observationer är sambandet ändå tydligt.

Han redogjorde för olika beräkningar på hur personalens tid för patientarbete trängs undan av byråkrati och dokumentation.

– Vi måste veta vilken nytta nya rutiner har innan de införs, så att nyttan kan ställas mot kostnaden.

Ansvar för organisation måste kopplas till kunskap. Stella Cizinsky, överläkare och författare

Matilda Edrén och Ann Garö, som arbetar med förhandlingsfrågor på Läkarförbundets avdelning för arbetsliv och juridik, besökte mötet och informerade om de nya reglerna för läkarnas dygnsvila. Från och med den 1 februari ska medarbetare ha elva timmar sammanhängande vila under varje 24-timmarsperiod, och arbete och vila ska alterneras. Det finns dock möjligheter att göra vissa undantag, exempelvis vid störningar under beredskap och oförutsedda händelser. Grundregeln är att det ska finnas särskilda skäl. Arbetsgivaren ska först ha prövat alla andra tänkbara lösningar.

– En central del som inte har funnits på samma sätt tidigare är den kompenserande vilan, som man ska få ut om man inte får sin elva timmar långa dygnsvila, säger Matilda Edrén.

Stella Cizinsky, överläkare, verksamhetschef och författare, föreläste på temat ledarskap och vikten av att sjukvårdens verksamheter leds av närvarande medicinskt kompetenta chefer. Hon betonade att läkare har ett stort ansvar i sjukvården och måste få mer inflytande.

– Ansvar för organisation måste kopplas till kunskap, tydliga uppdrag och rätt kompetens, säger hon.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Ansökan öppen för stipendium om PAL och kontinuitet

För femte gången i rad utlyser Sjukhusläkarna ett särskilt stipendium för läkare och läkarstudenter som planerar eller har påbörjat ett forsknings- eller utvecklingsprojekt. Temat för 2025 är PAL och kontinuitet och summan är 30 000 kronor.

– Vi inom Sjukhusläkarna ser PAL som en viktig del av dagens sjukvård och att återinföra PAL skulle medföra en större trygghet och kontinuitet i vårdkontakten, säger Jonas Holm ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse.

Ansök till stipendiet om PAL och kontinuitet senast 14 februari till  kansli.sjukhuslakarna@slf.se

Föreningsnytt

Missa inte Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom 2025

Satsar ni på fortbildning på din klinik? Finns en struktur för att återföra kunskap från externa kurser och kongresser till verksamheten? Har alla specialistläkare en individuell och dokumenterad fortbildningsplan?

Då är ni kvalificerade att ansöka till Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom för 2025 mellan den 1 januari och 28 februari.

Observera att även kliniker som ansökte om diplomet för 2024 har möjlighet att ansöka för 2025.

Mejla er ansökan till kansli.sjukhuslakarna@slf.se senast 28/2.

”Det är extra viktigt att vi utanför universitetssjukhusen är med och tar del av det nya som kommer så att patienterna kan erbjudas bästa möjliga vård.”

-Åsa Elfving, verksamhetschef Södertälje sjukhus

Föreningsnytt

Årsmöte för Sjukhusläkarna Göteborg

Sjukhusläkarna Göteborg inbjuder till årsmöte 13 januari 2025 klockan 17.15 i Hjärtats aula, SU/Sahlgrenska.

Efter mötesförhandlingar kommer Laura Raduta, överläkare och ordförande i Västra Götalands Läkarförening/sektion SÄS med kollegor  att tala om införandet av patientjournalsystemet Millenium på SÄS – vad hände? Varför blev det så?

Som avslutning bjuder Sjukhusläkarna Göteborg på en enklare buffé.

För dimensionering av buffé ber vi om intresseanmälan via mail till anders.thurin@vgregion.se senast 2025-01-09

Varmt välkomna!

Styrelsen för Sjukhusläkarna Göteborg,

Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera