Hon är Sjukhusläkarnas klimatstipendiat

Maria Furberg, forskare och infektionsläkare på Norrlands Universitetssjukhus, får Sjukhusläkarnas klimatstipendium. Hon får stipendiet för sitt engagemang och sin forskning inom klimat och hälsa med särskilt fokus på det arktiska området. "Det känns jätteroligt och extra kul att bli uppmärksammad för något som annars inte är särskilt prioriterat i Sverige" berättar Maria.

Läs hela pressmeddelandet här.

Det senaste från Föreningsnytt:

Karin Båtelson om vårdkrisen: Nu är det helt över gränsen

Situationen är ohållbar och ju färre vårdplatser vi har, desto färre läggs in, säger Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna, i Expressen.

– Det är oetiskt, man trubbas av. Ju färre vårdplatser vi har desto färre läggs in. Det är ohållbart, säger Karin Båtelson. – Det är inte så att gränsen är nådd. Nu är det helt över gränsen.

Karin Båtelson poängterar också att antalet vårdplatser är färre i verkligheten än i statistiken, eftersom alla dessutom inte är i bruk. Hon fortsätter: – Att läkare får ägna tid åt att ”vårda vårdplatser”, leta platser och skicka runt sjuka är extremt ineffektivt.

Läs hela artikeln i Expressen

Kallelse till årsmöte i Uppsala och Stockholm

Sjukhusläkarna i Uppsala och Stockholm kallar till årsmöte den 22 och 30 januari.

Sjukhusläkarna i Uppsala kallar till årsmöte onsdagen den 22 januari kl. 17.30 i Gunnesalen, Akademiska sjukhuset, ingång 10. Efter årsmötet talar Kerstin Sahlin, professor i företagsekonomi och tidigare prorektor vid Uppsala universitet om olika ledningsmodeller och managementidéer.
Välkommen!

Sjukhusläkarna i Stockholm kallar till årsmöte den 30 januari kl. 18.00 i Läkarförbundets lokaler på Villagatan 5. Mötet startar med en lättare buffé och följs av ett föredrag av Docent Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, angående Region Stockholms varsel m m. Sedan följer mötesförhandlingarna.
Välkommen!

O.s.a. senast den 24 januari 2020 till gunnar.soderqvist@outlook.com

Rättelse: Sjukhusläkarna i Lund håller årsmöte 15 januari 2020

Rättelse: Sjukhusläkarna i Lund håller årsmöte den 15 januari 2020, kl 17.30. Inte den 5 januari som felaktigt uppgavs i papperstidningen Sjukhusläkaren.

Plats: Representationsvåning, Plan 12, Centralblocket, Lund.
Gästtalare: Camilla Mårtensen, ordförande, sjukhusstyrelsen SUS.
Välkomna!

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården