Expertgrupp om sjukhusstrukturen i Europa

Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) är en självständig kommitté under Finansdepartementet. Just nu pågår ett arbete med en ESO-rapport om sjukhusstrukturen i Europa. Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson är med i expertgruppen.
– Framförallt är det viktigt hitta rätt parametrar och rensa i
sammanblandad eller orätt statistik, säger Karin Båtelson.

Det senaste från Föreningsnytt:

Föreningsnytt

Karin Båtelson: ”Arbetsmiljöarbete ska ske långsiktigt”

Arbetsmiljöverkets »osa-föreskrift« har bland annat lett till ökade krav på arbetstagarinflytande. – Det är bra att någon tittat över antalet anmälningar, men det ska helst inte gå så långt. Det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras, kommenterar Karin Båtelson.

Hon påpekar att det naturligtvis är bra att man har tittat över antalet anmälningar och vad de gällt, men vill samtidigt framhålla att det viktigaste med regelverket är att det leder till ett långsiktigt arbete vad gäller läkarnas arbetsinnehåll och hur arbetet organiseras.
– Det gäller nu att se till att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för läkare förbättras. Läkare behöver rätt handledning, rätt till fortbildning och vettigt förlagda arbetstider. Det är viktigt att kunna känna att man har stöd av organisationen, har närvarande kunniga chefer och får möjlighet att känna sig utvilad när man kommer till arbetet, säger hon.

Ovanstående är ett utdrag ur en artikel i Läkartidningen. Läs hela texten här.

Föreningsnytt

Tyck till inför avtalsrörelsen 2020!

Nu kan du som medlem vara med och påverka hur ett nytt avtal kommer att utformas. Så ta chansen och gör din röst hörd. Läkarförbundet vill veta mer om din syn på lön, ledarskap och arbetsmiljö.

Tyck till om lön, ledarskap och arbetsmiljö här!

Sjukhusläkarna i Almedalen: Hållbar sjukvård & Läkare behövs som chefer

Vad har dagens unga läkare för krav och förväntningar på sin arbetsgivare när det gäller hållbar sjukvård? Och hur viktigt är det att ha branschkunskap när man är chef? Det är ingångarna till Sjukhusläkarnas två seminarier i Almedalen, som vi samarrangerar med Klimat- och hälsa-gruppen och Läkarförbundets chefsförening.

Unga läkare vill bidra till en hållbar sjukvård

Dag: 3 juli kl 14.10 – 15.00
Plats: Slottsterrassen 6

Beskrivning av samhällsfrågan
Hälso- och sjukvården beräknas idag stå för 20 procent av den offentliga sektorns utsläpp av växthusgaser. Vad har dagens unga läkare för krav och förväntningar på sin arbetsgivare när det gäller hållbar sjukvård? Och kommer kraven att leda till en förändrad arbetsroll för läkare i framtiden?

Utökad information om evenemanget
Sjukvårdens klimatpåverkan är stor och det hållbarhetsarbete som sker involverar ofta inte läkare. Samtidigt finns ett växande intresse bland unga läkare som vill påverka och göra skillnad. Vad har de för förväntningar på sina framtida arbetsplatser och kommer läkares roll ändras framöver, där de som del av arbetet behöver arbeta med klimat och hållbarhetsfrågor? Hur kan man dessutom främja samarbete över professionsgränser inom vården för att uppnå en mer klimatsmart sjukvård?

Medverkande:
·         Gustav Eriksson, Miljöchef, Nya Karolinska Universitetssjukhuset
·         Sigrid Hammarqvist, ST-läkare gyn & obst, Region Dalarna
·         Theodor Lav, Ordförande, Läkarförbundet Student
·         Ida Amanda Persson, leg. Läkare, Region Skåne
·         Maria Wolodarski, Onkolog, NKS, Läkare för Miljön
·         Gustaf Zettergren, Miljöchef, Västra Götalandsregionen
·         Sofia Hammarstrand, ST-läkare arbets- & miljömedicin (moderator), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusläkarnas Klimat och Hälsa-grupp

Läkare behövs som chefer i vården – om vi vill prioritera rätt för patientsäkerhet och lönsamhet

Dag: 3 juli kl 15.20 – 16.10
Plats: Slottsterrassen 6

Beskrivning av samhällsfrågan
Hur viktigt är det att ha branschkunskap när man är chef? Är vården det gyllene undantaget? Vad säger egentligen forskningen?

Utökad information om evenemanget
Vi måste skapa en hälso- och sjukvård där högsta prioritet alltid är att göra det bästa för patienterna, och säkerställa att de medicinska förutsättningarna finns. Vi står inför stora utmaningar, förändringar och prioriteringar sker ständigt och ibland omotiverat. Beslut måste fattas på medicinska grunder och läkare ska vara med och leda. Men ska läkare axla chefskapet eller enbart vara tillgängliga som experter?

Läkare är naturliga ledare och har, kombinerat med bra chefsegenskaper, de bästa förutsättningar för att leda sjukvården idag och in i framtiden. Läkare måste kliva fram och ta ansvaret även på en strategisk nivå. Eller är detta enbart ett särintresse och slöseri av läkares tid? Vad finns det för belägg i forskningen? Vad säger chefer, ledande myndighetspersoner och Läkarförbundet?

Välkommen på en kort dragning av KI-rapporten ”Physicians role in the managment of health care” följt av ett samtal om vikten av det lokala chefsskapet och läkarnas roll i detta.

Medverkande:
·         Karin Båtelson, Ordförande, Sjukhusläkarna
·         Tina Crafoord, Ordförande, Läkarförbundets Chefsförening
·         Jean-Luc af Geijerstam, Generaldirektör, Vårdanalys
·         Peter Graf, VD, Vårdbolaget Tiohundra
·         Niklas Källberg, VD, Helseplan
·         Per Mattsson, Patientområdeschef, Karolinska Universitetssjukhuset
·         Brita Winsa, Hälso och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten
·         Elin Karlsson, moderator, 2:e vice ordförande, Sjukhusläkarna

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /