Föreningsnytt

”Det finns en viktig poäng med att aktivera krislägesavtalet”

Marie Engman, ordförande Sjukhusläkarna Sörmland och Sörmlands läkarförening, försöker få regionen att agera. Sjukvården i Sörmland är nu i ett mycket ansträngt läge.

”För många sker ju arbetet utan att det följer våra avtal kring hur ofta man ska gå jour och hur många timmar på en vecka man ska jobba. Det är en arbetsbelastning som är mycket högre än i vanliga fall. Det är ett läge som man på golvet beskriver som ett krisläge.”

”Den stora vinsten är dels att alla arbetstagare som skulle omfattas skulle få en bättre ersättning, dels att man underlättar på flera sätt. Nu flyttar man i praktiken folk utan att MBL-förhandla, man inför jourlinjer utan att MBL-förhandla… sådant som normalt sett ska processas. Vi förstår det, men krislägesavtalet har ju tagits fram just därför att man snabbt ska kunna mobilisera folk. Det underlättar ju för alla parter.”

”Vi skickar patienter till Stockholm från Sörmland för att avlasta våra resurser. Södertälje och Huddinge tar emot patienter, liksom en del andra ställen. Det visar ju också att vi bör aktivera krislägesavtalet, precis som i Stockholm.”

Läs hela artikeln här i Sjukhusläkaren.

Det senaste från Föreningsnytt:

Livestreamat seminarium 26/1: För vår överlevnad – rent vatten och vaccin

Efter rent vatten är vaccin det som gjort mest för att förhindra sjukdomar i världen. Pandemin har visat att det går att finna snabba lösningar när alla gemensamt arbetar mot samma mål. Vad kan vi dra för lärdomar av corona ur ett nationellt, professionellt och industriellt perspektiv?

Detta kommer diskuteras 26 januari kl. 12-13 av:

Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna samt vice ordförande i Läkarförbundet
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för (M) samt ledamot i Socialutskottet
Bengt Mattsson, sakkunnig policy på LIF
Kerstin Falck, Head of Corporate Affairs & Patient Health Impact
Samtalsledare: Petter Odmark, konsult Re-Think

Folkhälsodalen är ett digifysiskt forum där politiker, patienter, beslutsfattare och profession diskuterar utmaningar och genererar idéer för den svenska sjukvården. Det sker digitalt och under hela 2021.

Till anmälan

Föreningsnytt

Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården

Företrädare för Sjukhusläkarna skriver på DN debatt om att Iva-personal bör vaccineras snarast för att säkra vården.

”Vi är många läkare som anser att vaccination av sjukvårdspersonal på iva, ­covidavdelningar samt akuten måste få högsta prioritet. Personal i frontlinjen i covidvården bör vaccineras snarast och parallellt med de mest sjuka äldre.”

Karin Båtelson, Torbjörn Karlsson och Anna Rask-Andersen skriver om vikten av att bevara hälso- och sjukvårdens kapacitet, så att de svårast sjuka i covid kan få vård.

Läs hela artikeln

Föreningsnytt

Vi är garanterade ett bra utfall i lönerevisionen!

Vi är nu inne i revisionsförhandlingar. På vissa ställen går det bra, med respektfull kommunikation med den lokala läkarföreningen, och man har på en del håll till och med redan kommit överens. På andra håll går det trögt där regioner ensidigt vill diktera villkor.

Visserligen är avtalet ”sifferlöst ” i år, men vi ska fortfarande få minst i nivå med industrimärket under avtalsperioden. Lönen ska också räknas upp retroaktivt från 1 april 2020, till skillnad från många andra yrkesgrupper som inte får retroaktivt alls eller får en fast summa. Din lokala läkarförening gör sitt bästa!

– Vi är garanterade ett bra utfall även utan angivet utrymme, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson och hänvisar till avtalet mellan SKR och Läkarförbundet. Regionerna har bara att följa det som deras gemensamma arbetsgivarorganisation har förhandlat fram.

Läs mer om avtalet. Det innebär, förutom lönen, flera saker som kan beröra dig positivt.

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna