Föreningsnytt

Debatt: ”Regeringen försvårar oberoende forskning”

Att avgiftsbelägga icke kommersiella aktörers kliniska prövningar riskerar att påverka den oberoende forskningen, skriver Elin Karlsson, vice ordförande i Sjukhusläkarna och ordförande i RLIM och Sofia Rydgren Stale, vice ordförande i Läkarförbundet och ordförande i UFO, tillsammans med företrädare för Svenska Läkaresällskapet, Sveriges läkemedelskommittéer och Apotekarsocieteten på SvD Debatt.

De föreslår istället att regeringen skyndsamt påbörjar arbetet med att förändra lagstiftningen så att akademiska kliniska prövningar även fortsatt är avgiftsbefriade. Och tillför medel till en statlig forskningsfinansiär, och att dessa medel görs tillgängliga för forskare som drabbas av avgiften.

Ja, jag vill läsa hela debattartikeln på SvD Debatt.

Det senaste från Föreningsnytt:

Karin Båtelson om vårdkrisen: Nu är det helt över gränsen

Situationen är ohållbar och ju färre vårdplatser vi har, desto färre läggs in, säger Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna, i Expressen.

– Det är oetiskt, man trubbas av. Ju färre vårdplatser vi har desto färre läggs in. Det är ohållbart, säger Karin Båtelson. – Det är inte så att gränsen är nådd. Nu är det helt över gränsen.

Karin Båtelson poängterar också att antalet vårdplatser är färre i verkligheten än i statistiken, eftersom alla dessutom inte är i bruk. Hon fortsätter: – Att läkare får ägna tid åt att ”vårda vårdplatser”, leta platser och skicka runt sjuka är extremt ineffektivt.

Läs hela artikeln i Expressen

Kallelse till årsmöte i Uppsala och Stockholm

Sjukhusläkarna i Uppsala och Stockholm kallar till årsmöte den 22 och 30 januari.

Sjukhusläkarna i Uppsala kallar till årsmöte onsdagen den 22 januari kl. 17.30 i Gunnesalen, Akademiska sjukhuset, ingång 10. Efter årsmötet talar Kerstin Sahlin, professor i företagsekonomi och tidigare prorektor vid Uppsala universitet om olika ledningsmodeller och managementidéer.
Välkommen!

Sjukhusläkarna i Stockholm kallar till årsmöte den 30 januari kl. 18.00 i Läkarförbundets lokaler på Villagatan 5. Mötet startar med en lättare buffé och följs av ett föredrag av Docent Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, angående Region Stockholms varsel m m. Sedan följer mötesförhandlingarna.
Välkommen!

O.s.a. senast den 24 januari 2020 till gunnar.soderqvist@outlook.com

Rättelse: Sjukhusläkarna i Lund håller årsmöte 15 januari 2020

Rättelse: Sjukhusläkarna i Lund håller årsmöte den 15 januari 2020, kl 17.30. Inte den 5 januari som felaktigt uppgavs i papperstidningen Sjukhusläkaren.

Plats: Representationsvåning, Plan 12, Centralblocket, Lund.
Gästtalare: Camilla Mårtensen, ordförande, sjukhusstyrelsen SUS.
Välkomna!

Ur Sjukhusläkaren 2020-01

Tema: Pensioner / Sjukvårdsuppropen växer och sprider sig över landet / Ögonblicksbilder från Stockholmssjukvården / Porträttet: Yvonne Dellmark / Krönikor