Debatt: Klimatkrisen drabbar barnen värst

"Klimatkrisen orsakar tilltagande hälsoproblem, och barn är en särskilt sårbar grupp". Läs debattartikeln om varför vi vuxna snabbt behöver minska utsläppen av koldioxid, av Maria Wolodarski, cancerläkare och ledamot i Sjukhusläkarnas klimatgrupp och Gösta Alfvén, barnläkare och adjungerad styrelsemedlem i Läkare för Miljön.

Ja, jag vill läsa hela debattartikeln i Dagens Arena!

Det senaste från Föreningsnytt:

Sjukhusläkare i nya förbundsstyrelsen

Två sjukhusläkare finns med i Läkarförbundets nya styrelse. Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, omvaldes till förste vice ordförande - utan motkandidat. Och Shokoufeh Manouchehrpour, ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg, valdes in som ny ledamot.

Valen ägde rum under Läkarförbundets fullmäktige den 20 till 21 november. Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna, hade valt att lämna sin plats som styrelseledamot till förfogande.

Läs mer om nya förbundsstyrelsen här.

Hon är Sjukhusläkarnas klimatstipendiat

Maria Furberg, forskare och infektionsläkare på Norrlands Universitetssjukhus, får Sjukhusläkarnas klimatstipendium. Hon får stipendiet för sitt engagemang och sin forskning inom klimat och hälsa med särskilt fokus på det arktiska området. "Det känns jätteroligt och extra kul att bli uppmärksammad för något som annars inte är särskilt prioriterat i Sverige" berättar Maria.

Läs hela pressmeddelandet här.

Föreningsnytt

Föreläsning: Vem tar hand om doktorn?

Sjukhusläkarna Stockholm bjuder den 23 oktober in till föreläsning med nätverket ”Vem tar hand om doktorn”. Läkarna och egenföretagarna Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson berättar om den ständigt växande Facebook-gruppen och de utbildningar och event man ordnar enbart för läkare. Efteråt serveras ärtsoppa, pannkakor och punsch.

Ja, jag vill anmäla mig till föreläsningen!

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck