
David Hellsten: Läkare ska absolut inte arbeta gratis
I serien ”Aktuell facklig profil” riktar Sjukhusläkarna ljus mot ett antal förtroendevalda eldsjälar som gör viktiga insatser runt om i landet. David Hellsten, ordförande för Sjukhusläkarna Umeå, är näst på tur.
Vem är du?
– Jag är en gravt idrottsintresserad fotkirurg och specialist i ortopedi, som är uppvuxen och bosatt i Umeå. Jag arbetar 80 procent på Norrlands universitetssjukhus och 40 procent på Aleris.
– En stor anledning till att jag valde att bli ortoped var att jag ville behålla en koppling till idrotten. Jag har tränat kampsport, närmare bestämt jujutsu, sedan barnsben och har också ett stort intresse för fotboll, innebandy och hockey. Jag fick min läkarlegitimation 2008, och ett år senare blev jag lagläkare i hockeylaget Björklöven. Jag är också lagläkare i fotbollslaget Umeå FC och Team Thorens herr- och damlag i innebandy.
– Jag bor tillsammans med min sambo och tre barn.
Varför engagerar du dig i Sjukhusläkarna?
– Jag var fackligt förtroendevald på ortopeden när jag för några år sedan fick frågan om jag ville bli ordförande för Sjukhusläkarna Umeå. Jag tycker att det är en bra möjlighet att vara med och påverka.
– En av mina hjärtefrågor är att läkare inte ska arbeta gratis. Läkare måste ta tillbaka bestämmanderätten och få tillbaka sin makt i sjukvården. Samtidigt måste vi få en tydligare nationell styrning. I dag har vi 21 små regioner som styr sjukvården på sitt sätt, vilket inte är effektivt. Ta bara det här med läkemedelsrekommendationer – hur många läkare och sjuksköterskor arbetar för att göra identiska böcker i varje region? Vi är ett litet land och borde kunna strukturera detta på ett betydligt bättre sätt.
Vad är det bästa respektive sämsta med att vara läkare?
– Det bästa är möjligheten att få hjälpa människor och göra dem friska. Läkare pratar ofta om att lindra, bota och trösta. Som ortoped försöker jag att bota så långt det är möjligt. Jag gillar att se resultat.
– Det sämsta är ovissheten. Det skapar en oro i leden när man ser hur regionerna misslyckas med sina uppdrag.
Vad skulle du göra om du var regionstyrelsens ordförande?
– Läkare ska inte arbeta obetalt på lunchen och jobba över till klockan 18.15 varje kväll utan att få betalt för att övertid inte finns. Det är inte okej. En viktig del i detta sammanhang är en fungerande primärvård. Om jag hade möjlighet skulle jag se till att vi fick en primärvårdsreform liknande den som finns i Norge. Ju mer distriktsläkare jobbar, desto mer ska de tjäna. Det ska inte vara som i dag, att ju mer de arbetar, desto mer administration får de, och sedan får de skit om de släpar efter med allting.
Har du en oanad talang?
– Jag har alltid varit bra på att fixa grejor i livet. Jag har aldrig varit rädd för att sticka in huvudet på olika ställen och fråga om saker.
Det senaste från Föreningsnytt:
Debatt: ”Fel att regioner får stänga akutsjukhus”
Staten måste ta över ansvaret för akutsjukhusen för att garantera att vården utgår ifrån nationella behov och planeras med långsiktighet. Det skriver Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, på Svenska Dagbladets debattsida.
Sjukhusläkarna kräver:
* En partiöverskridande sjukvårdsöverenskommelse som slår fast att staten via myndigheter ska ta över ansvaret för akutsjukhusens placering, inriktning och dimensionering, eventuella nedläggningar av sjukhus, samt sjuktransporter av patienter.
* Att hälso- och sjukvårdslagen följs. Den syftar till att slå vakt om en jämlik vård i hela landet.
* Att basnivån i sjukvården höjs väsentligt. Det krävs nationell styrning för att skala upp vården både vad gäller planerad och akut vård.
* Att staten inte fördelar stimulansbidrag via SKR. SKR:s inofficiella myndighetsroll måste avvecklas.
* Att maximalt avstånd till akutsjukvård regleras nationellt.
Läs hela debattartikeln här.
Föreningen fyller 130 år
Sjukhusläkarna firar 130-årsjubileum i år. Svenska lasarettsläkarföreningen bildades 10 juli 1895 i Kristiania, nuvarande Oslo.
År 1975 bytte föreningen namn till Svenska överläkarföreningen efter att den slagits samman med Universitetssjukhusens överläkarförening. År 2012 antogs namnet Sjukhusläkarna.
Föreningen planerar att uppmärksamma jubileet i samband med årets fullmäktigemöte.
På Sjukhusläkarnas hemsida kan du läsa mer om historiken.
Sjukhusläkarna laddar inför årets fullmäktigemöte
Förberedelserna inför fullmäktigemötet den 13 och 14 mars pågår för fullt. Sjukhusläkarnas ser fram emot två välfyllda mötesdagar och planerar också att uppmärksamma föreningens 130-årsjubileum.
– Fullmäktigemötet är en höjdpunkt på verksamhetsåret, det är vårt högsta beslutande organ. Besluten som fattas sätter inriktningen för vårt arbete. Det är också en mötesplats för förtroendevalda sjukhusläkare från hela landet, där vi lär och inspireras av varandra, säger ordförande Elin Karlsson.
Läs mer här.