Bra med krisstöd, men sätt in rätt insatser för bättre arbetsmiljö
Regeringen har föreslagit att 500 miljoner kronor ska satsas på krisstöd för vård- och omsorgspersonal som arbetat med covid-19. Flera fackförbund aviserar nu sin oro för att pengarna ska gå till andra saker än krisstöd. Sjukhusläkarna delar den oron och menar också att inte grundförutsättningarna, det vill säga arbetsmiljön, får glömmas bort.
I måndags kom den preliminära fördelningen av pengarna mellan landets regioner. Den visar att summan fördelas enbart utifrån folkmängd.
Dagens medicin rapporterar att några regioner har beslutat att fortsätta med krisstöd såsom telefonlinjer och kollegiala stödgrupper under hösten, men de flesta har inte hunnit ta ställning till vad regeringens stödpengar ska användas till. Ökade insatser från företagshälsovården är också aktuellt, men kommer att se olika ut beroende på region.
Flera fackförbund aviserar nu sin oro för att pengarna ska gå till andra saker än krisstöd.
Sjukhusläkarna delar dessa farhågor och vill också lyfta vikten av att på allvar se över personalens arbetsmiljö.
– Många av våra medlemmar har jobbat länge och mycket och är utmattade, säger ordförande Karin Båtelson. Det är viktigt med krisstöd för de som behöver hjälp, men även arbetsmiljön är viktig för att inte fler ska drabbas när all uppskjuten vård nu ska hanteras. Det är viktigt att alla får ut den ledighet de har rätt till och att man bemannar, där det går, så att tiden för handledning och reflektion finns och inte minst för att parera för ökad korttidsfrånvaro på grund av coronamisstanke. Här måste de lokala cheferna få större frihet att ge medarbetarna bra villkor och arbetsinnehåll.
Det senaste från Föreningsnytt:
Ansökan öppen för stipendium om PAL och kontinuitet
För femte gången i rad utlyser Sjukhusläkarna ett särskilt stipendium för läkare och läkarstudenter som planerar eller har påbörjat ett forsknings- eller utvecklingsprojekt. Temat för 2025 är PAL och kontinuitet och summan är 30 000 kronor.
– Vi inom Sjukhusläkarna ser PAL som en viktig del av dagens sjukvård och att återinföra PAL skulle medföra en större trygghet och kontinuitet i vårdkontakten, säger Jonas Holm ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse.
Ansök till stipendiet om PAL och kontinuitet senast 14 februari till kansli.sjukhuslakarna@slf.se
Missa inte Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom 2025
Satsar ni på fortbildning på din klinik? Finns en struktur för att återföra kunskap från externa kurser och kongresser till verksamheten? Har alla specialistläkare en individuell och dokumenterad fortbildningsplan?
Då är ni kvalificerade att ansöka till Sjukhusläkarnas fortbildningsdiplom för 2025 mellan den 1 januari och 29 februari.
Observera att även kliniker som ansökte om diplomet för 2024 har möjlighet att ansöka för 2025.
Mejla er ansökan till kansli.sjukhuslakarna@slf.se senast 29/2.
”Det är extra viktigt att vi utanför universitetssjukhusen är med och tar del av det nya som kommer så att patienterna kan erbjudas bästa möjliga vård.”
-Åsa Elfving, verksamhetschef Södertälje sjukhus
Årsmöte för Sjukhusläkarna Göteborg
Sjukhusläkarna Göteborg inbjuder till årsmöte 13 januari 2025 klockan 17.15 i Hjärtats aula, SU/Sahlgrenska.
Efter mötesförhandlingar kommer Laura Raduta, överläkare och ordförande i Västra Götalands Läkarförening/sektion SÄS med kollegor att tala om införandet av patientjournalsystemet Millenium på SÄS – vad hände? Varför blev det så?
Som avslutning bjuder Sjukhusläkarna Göteborg på en enklare buffé.
För dimensionering av buffé ber vi om intresseanmälan via mail till anders.thurin@vgregion.se senast 2025-01-09
Varmt välkomna!
Styrelsen för Sjukhusläkarna Göteborg,
Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande