
”Argumenten mot kontorslandskap har framförts många gånger”
Närmare 140 läkare på Tema cancer har undertecknat en protest mot sjukhusledningens förslag att flytta de administrativa arbetsplatserna från gamla Karolinska till öppet kontorslandskap på Nya Karolinska Solna. Läkarna framhåller att de nya platserna inte motsvarar befintliga krav om sekretess och möjligheten att jobba ostört.
– Argumenten mot förslaget med kontorslandskap för läkarna har framförts många gånger i lokala samverkansformer och andra informationsmöten. Kritiken från läkarföreningen har varit mycket omfattande, säger Magnus Hellström, som sitter i styrelsen för Sjukhusläkarna respektive Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.
Läkarna på Tema cancer i Solna har sedan cirka tre år tillbaka på grund av platsbrist sina administrativa arbetsplatser i den gamla delen av Karolinska universitetssjukhuset. Enligt förslaget ska dock arbetsplatserna flyttas från lokalerna som håller på att avvecklas, och i stället ska de ersättas av en lösning som bygger på att läkarna ska dela platser.
– Problemet är att det liksom för tre år sedan inte finns adekvata lokaler på NKS. Sjukhusledningen har därför blivit tvungen att ta fram lösningar som inte fanns från början. Här kan man tycka att regionen och regionpolitikerna som ursprungligen bestämde om utformningen av NKS borde vidtalas och ta sitt ansvar eftersom ingen i dagsläget kan se någon acceptabel lösning framöver, säger Magnus Hellström.
Läkarna kräver i det skriftliga uppropet, som formellt har skickats till sjukhusdirektören Björn Zoëga, mer specifikt att de ska få egna skrivbord med skåp som går att låsa, att upplägget med öppet kontorslandskap inte används alls och att alla ska kunna sitta fysiskt nära sina kollegor i samma sektion.
Sammantaget berörs 200–250 läkare av förslaget.
– Mitt i denna diskussion måste man ändå förstå den sittande sjukhusledningens problem eftersom NKS ur ett läkarperspektiv i grunden är felbyggt. Man har av någon anledning byggt ett sjukhus helt utan läkarexpeditioner eller fasta enskilda administrativa arbetsplatser för läkarna. Dessutom har de administrativa lokaler i form av kontorslandskap som tydligen varit modellen från början inte heller ritats in i ritningarna för NKS.
Det senaste från Föreningsnytt:
Debatt: ”Fel att regioner får stänga akutsjukhus”
Staten måste ta över ansvaret för akutsjukhusen för att garantera att vården utgår ifrån nationella behov och planeras med långsiktighet. Det skriver Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, på Svenska Dagbladets debattsida.
Sjukhusläkarna kräver:
* En partiöverskridande sjukvårdsöverenskommelse som slår fast att staten via myndigheter ska ta över ansvaret för akutsjukhusens placering, inriktning och dimensionering, eventuella nedläggningar av sjukhus, samt sjuktransporter av patienter.
* Att hälso- och sjukvårdslagen följs. Den syftar till att slå vakt om en jämlik vård i hela landet.
* Att basnivån i sjukvården höjs väsentligt. Det krävs nationell styrning för att skala upp vården både vad gäller planerad och akut vård.
* Att staten inte fördelar stimulansbidrag via SKR. SKR:s inofficiella myndighetsroll måste avvecklas.
* Att maximalt avstånd till akutsjukvård regleras nationellt.
Läs hela debattartikeln här.
Föreningen fyller 130 år
Sjukhusläkarna firar 130-årsjubileum i år. Svenska lasarettsläkarföreningen bildades 10 juli 1895 i Kristiania, nuvarande Oslo.
År 1975 bytte föreningen namn till Svenska överläkarföreningen efter att den slagits samman med Universitetssjukhusens överläkarförening. År 2012 antogs namnet Sjukhusläkarna.
Föreningen planerar att uppmärksamma jubileet i samband med årets fullmäktigemöte.
På Sjukhusläkarnas hemsida kan du läsa mer om historiken.
Sjukhusläkarna laddar inför årets fullmäktigemöte
Förberedelserna inför fullmäktigemötet den 13 och 14 mars pågår för fullt. Sjukhusläkarnas ser fram emot två välfyllda mötesdagar och planerar också att uppmärksamma föreningens 130-årsjubileum.
– Fullmäktigemötet är en höjdpunkt på verksamhetsåret, det är vårt högsta beslutande organ. Besluten som fattas sätter inriktningen för vårt arbete. Det är också en mötesplats för förtroendevalda sjukhusläkare från hela landet, där vi lär och inspireras av varandra, säger ordförande Elin Karlsson.
Läs mer här.