Nyhetsarkiv

”Flexibelt arbete en pensionsfälla”

Läkarförbundet arrangerade flera symposier under SACO:s hatt och Vårdförbundet hälsade alla flygresenärer till Visby välkomna med 3.000 kors uppställda utanför flygplatsterminalen. Budskapet var att illustrera hur många man anser skadas och avlider i vården årligen.

Även Håkan Juholt hade sjukvården som huvudtema i sitt tal. Förstod jag saken rätt så vill socialdemokratin ta Sverige ur arbetslösheten genom att massanställa inom sjukvården och göra Sverige till världsledande inom medicinsk forskning. Juholt oroade sig vidare över hur människor bränns ut på jobbet och urholkade pensioner.

Själv vandrade jag mellan symposier om vård och omsorg och pensioner. Båda har fått stor aktualitet nu när såväl Stockholms läns landsting som Region Halland öppnar för fler specialister i öppen vård.

Politikernas bevekelsegrund för detta är enligt Mats Eriksson, ny ordförande i SKL:s hälso- och sjukvårdsdelegation, att få mer vård för pengarna. Och tempot är högt där Stockholm redan är igång och Region Halland har ambitionen att ha ett full utvecklat system färdigt till 2012.

Men om detta innebär specialister med en fot hos två arbetsgivare, eller kanske en fot på deltidsanställning och en i en privat verksamhet, så finns anledning att höja ett varnande finger.

Nuvarande tjänstepensionssystem enligt KAP-KL lär knappast gynna en delad anställning. Statliga pensionen är en förutsägbar grundpension, men det som avgör den viktiga förmånsbestämda tjänstepensionen med nuvarande system är de sista nio yrkesverksamma åren.

De två sista åren räknas alltid bort. Därefter beräknas tjänstepensionen på de fem bästa av de återstående sju åren. Men bara på den delen som överstiger 7,5 basbelopp. Risken med två anställningar är att man inte i någon kommer upp till denna nivå. Detta kan knappast kompenseras genom inbetalning till någon privat försäkring de sista åren.

På flyget hem träffade jag Mikael Nyman, chefredaktör på tidningen Pensionsnyheterna och flitigt anlitad pensionsexpert på Sveriges Radios P1-program Plånboken. Han kunde berätta mycket om förmånsbestämd tjänstepension och vad som händer om man inte ser upp de sista nio åren.
Nyman hade flera konkreta exempel på nyligen pensionerade läkare som oinformerade om gällande regler råkat riktigt illa ut. För hur många informerar sig via KAP-KL om sin kommande situation innan man gått i pension?

Som svensk kommer vi inte ha speciellt bra pensionsvillkor under kommande år om man jämför med övriga Europa. Enligt Jens Magnusson, ekonom på SEB, så kommer dagens yrkesverksamma svenskar att få ungefär 48 procent av sin slutlön i pension. Då pratar man om den sammanlagda ersättningen för allmän och tjänstepension.

Enligt Magnusson ligger vi därmed näst lägst i Europa något före Estland. Etta är Grekland, men det är knappast troligt att landet kommer kunna leva upp till sina framtida frikostiga pensionsåtaganden.

Finns det då någon lösning på problemet med tjänstepension om man vill jobba för fler arbetsgivare de sista åren?

Jo, enligt försäkringsexpertis så finns det möjlighet att växla in det förmånsbestämda systemet i ett helt avgiftsbestämt. Samtidigt så uppstår en rad svåra frågor.

Vad säger parterna i en kommande avtalsrörelse och kanske främst vilken effekt skulle detta få för våra regioner och landsting där pensionsskulden ofta tas från löpande räkning.

Detta är baksidan på den förmånsbestämda tjänstepensionen, som låser in läkarkåren hos en och samma arbetsgivare såvida man inte lämnar helt med 30 intjänade år i bagaget. Då kan man verka fritt under de sista åren på hel eller deltid, allt utan att pensionen påverkas.

Thomas Zilling, ordförande i Sjukhusläkarföreningen

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera