Flera AI-projekt på gång i regionerna
Trots många utmaningar är ett stort antal AI-projekt just nu på gång att implementeras på sjukhusen i några av landets regioner. Taligenkänning och projekt kopplade till bildmedicin hör till de vanligaste, visar vår rundfrågning.
Artikeln ingår i temat AI i vårdenREGION HALLAND
Administrativa AI-analyser görs löpande och kliniska AI har använts inom radiologin en längre tid.
REGION JÖNKÖPING
Vi har ett stort antal initiativ som ligger på priolistan för 2024, och som antingen pågår eller planeras för start. Exempel på områden som vi tittar på inom AI: AI tolkning av hjärtultraljud, ögonbottenfoto med AI-bedömningar, AI-baserad precisionsdiagnostik för att förbättra cancerbehandlingsbeslut, system för automatisk utlinjering av anatomiska strukturer i CT-bilder inför dosplanering för strålbehandling.
REGION KALMAR LÄN
Taligenkänning breddinförs under 2024. I övrigt har vi avvaktat evidens och validering av kliniska lösningar då de flesta är på forskningsstadiet.
REGION SKÅNE
Det finns åtminstone två projekt som har praktiskt kliniska applikationer. AI-doc, Datasjöar, Region Skånes GPT.
REGION UPPSALA
Inom strokevården på Akademiska sjukhuset införs en AI-lösning som stödjer automatisk bildtolkning av misstänkta strokefall. Syftet är att snabba på och förbättra diagnostiken av stroke, vilket är avgörande för att minska hjärnskador och framtida handikapp. AI underlättar bedömning av infarktstorlek, identifiering
av proppar i stora kärl och analys av hjärnans genomblödning för att hitta områden med påverkad blodcirkulation.
Inom sjukhuset pågår införande av AI-baserad lösning för taligenkänning inom vårddokumentation. Akademiska sjukhuset har valt att fokusera på hela hälsoprofessionen, inte enbart läkare. I projektet finns redan många yrkesgrupper inom hälsoprofessionens representerade. Införandet leder till ökad patientsäkerhet. Tack vare snabbare dokumentationsprocess kan patientinformationen registreras utan fördröjning, vilket minskar risken för att viktig information blir liggande odokumenterad och ökar därmed patientsäkerheten. Taligenkänningstjänsten leder även till en drastisk minskning av dokumentationstid.
Medicinsk teknik och fysik har varit med och infört, kvalitetssäkrat och driftar AI-baserad strukturdefinition för extern strålbehandling.
REGION VÄRMLAND
Ett projekt, Transpara, har genomförts och är nu i drift inom mammografi. Ett projekt pågår nu, MVision, för dosberäkning/planering inom Strålbehandling.
REGION VÄSTMANLAND
Vi arbetar bland annat med att öka användandet av taligenkänning för diktering. En av de stora utmaningarna när det gäller alla typer av tekniska projekt är att få till verksamhetsförändring. Vi arbetar efter några vägledande principer och med en ledningstanke om att vi måste förändra arbetssätt för att också kunna få ett annorlunda (bättre) utfall. Det innebär i dessa sammanhang att det inte bara går att tillföra teknik, IT-system eller AI för att lösa problem och få en bättre hälso- och sjukvård. Det krävs att vi samtidigt hittar andra sätt att arbete och att vi tillsammans med våra verksamheter hittar lösningar som förbättrar för patienter, invånare och medarbetare.
REGION ÖSTERGÖTLAND
Det finns tyvärr ingen fullständig översikt över samtliga pågående projekt, men det sker projekt inom såväl administration som medicinska applikationer. Ett exempel på AI som är utbrett implementerat och tillgängligt inom regionen är taligenkänning, som idag är tillgänglig för olika system, samt olika enklare automatiserade lösningar inom patientjournalen
Många projekt är kopplade till bildmedicin och befinner sig i eller nära klinisk (kontrollerad) implementering, exempelvis inom mammografin där man vid bröstcancerscreening utvärderar kombinationen AI + radiolog mot dagens gängse dubbelgranskning av två radiologer. Andra exempel är deltagande i de nationella projekten VAI-S: AI för att detektera stroke och VAI-P: nationell valideringsplattform bildanalysdriven AI för bröstpatologi.
Vidare finns inom brännskadecentrum ett projekt där men genom en app mäter sårdjup och inom mag-tarmkliniken utvärderas AI-verktyg för att riskvärdera polyper vid skopier.
REGION ÖREBRO LÄN
För att underlätta för de som leder vården har vi implementerat en AI-lösning för attest av fakturor, detta sparar tid för chefer som kan fokusera mer på medarbetare och verksamhet, det är en RPA som är implementerad inom ekonomistöd.
Vi ser även att en AI kopplat till 1177 direkt ska kunna kopplas på. Det finns stor potential att använda AI inom bilddiagnostik och laboratoriediciplinerna.