Nyhetsarkiv

Fler vårdplatser och avlastning för personalen på Sahlgrenskas akut

50 nya vårdplatser de närmaste veckorna och avlastning för läkare och sjuksköterskor genom andra yrkeskategorier. De är några av de åtgärder Sahlgrenska Universitetssjukhuset nu sätter in för att komma till rätta med den ansträngda situationen på akuten.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Uppmärksamheten kring den ansträngda situationen på Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagning har varit stor de senaste veckorna. Sjukhusläkaren har bland annat rapporterat om ledningsläkaren Valeria Castro Tejera, vars tålamod tog slut efter ett kaosartat arbetspass.
”Patienter hade väntat i timmar, i dygn. Det handlar inte om enstaka händelser, det är alldeles för ofta så här” skrev hon då i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Nu har Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en plan för hur de åtgärder man tidigare utlovat ska genomföras. Som första punkt i pressmeddelandet nämns ett 50-tal nya vårdplatser de närmaste veckorna. Man skriver också att en sjukhusövergripande grupp är tillsatt för att stödja framtagandet av ytterligare vårdplatser.

Utöver det ska både läkare och sjuksköterskor avlastas genom att sjukhuset tar in andra yrkeskategorier och kompetenser för att skapa en bättre arbetsmiljö. Genom karriär- och kompetensutveckling för samtliga yrkeskategorier hoppas man också trygga den framtida bemanningen.

– Vi ska bedriva god vård för våra patienter och erbjuda våra medarbetare en bra arbetsmiljö. Detta är mitt och sjukhusledningen största fokus just nu, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera